Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Винаги ще има съмнения". Адвокати от няколко града протестираха срещу номинацията на Сарафов


Адвокати от Висшия адвокатски съвет и Софийската адвокатска колегия присъстват на протест срещу номинацията на Борислав Сарафов за главен прокурор пред Съдебната палата в София, 25 октомври 2024 г.
Адвокати от Висшия адвокатски съвет и Софийската адвокатска колегия присъстват на протест срещу номинацията на Борислав Сарафов за главен прокурор пред Съдебната палата в София, 25 октомври 2024 г.

Адвокати от цялата страна се обединиха в общ протест срещу издигането на временния главен прокурор Борислав Сарафов за единствен кандидат да оглави за постоянно държавното обвинение. В петък протести на юристи, облечени в тоги, имаше пред съдебните палати в София, Пловдив, Русе и други градове.

Недоволството идва на фона на критиките към Висшия съдебен съвет (ВСС) за това, че въпреки изтеклия му преди две години мандат, той откри процедури за избори на нови главен прокурор и председател на Върховния административен съд (ВАС).

Мнозинството в съвета смята, че има законово право да произведе двата избора. Тази позиция се подкрепя от ГЕРБ на Бойко Борисов и ДПС - Ново начало на Делян Пеевски. Останалите парламентарни сили възразиха и по инициатива на ПП-ДБ в момента се събират подписи за отправяне на питане до Конституционния съд (КС) по случая.

Самият Сарафов демонстрира, че няма намерение да се откаже от конкурса, като внесе в срок своя концепция за управление на прокуратурата. Това беше последната основна стъпка преди изслушването му пред Пленума на ВСС и гласуването на кандидатурата му, насрочени за 16 януари догодина.

Пред избирането му вече отпадна и формалната пречка, че срещу него имаше подадени няколко сигнали по новоприетия механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Оказа се, че всички сигнали са били проверени и по нито един от тях не са установени данни за престъпление на Сарафов.

Адвокати се събират пред Съдебната палата в Пловдив, 25 октомври 2024 г.
Адвокати се събират пред Съдебната палата в Пловдив, 25 октомври 2024 г.

На този фон срещу кандидатурата му първи възразиха членовете на Пловдивската адвокатска колегия. Колегите им в София последваха примера им, като приеха свое обръщение, в което се казва, че процедурата във ВСС е "лишена от легитимност".

"Усещане за нагласеност"

"Издигането на една кандидатура, която не се ползва с безспорен професионален авторитет и с доверие в обществото, създава усещането за нагласеност на процедурата и предрешен избор", пишат адвокатите.

Според тях "когато нито номинацията, нито изборът са съобразени с принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, винаги ще има съмнения къде и как са взети решенията за конкретния избор и доколко именно легитимният орган ги е приел".

Членове на Русенската адвокатска колегия пред Съдебната палата в града, 25 октомври 2024 г.
Членове на Русенската адвокатска колегия пред Съдебната палата в града, 25 октомври 2024 г.

Обръщението на софийските адвокати беше подкрепено и от останалите адвокатски съвети в страната, с изключение на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). По информация на "Капитал" опитът той също да излезе с позиция срещу номинацията на Сарафов е бил бламиран от мнозинството от членовете му.

Срещу конкурса за главен прокурор се обяви и Съюзът на съдиите в България, а миналата седмица в София беше организиран и масов протест с искане Сарафов да се оттегли от процедурата.

Досега Камарата на следователите в България е единствената съсловна организация от юридическите среди, която безрезервно подкрепя Сарафов. През последното десетилетие той заемаше поста на заместник на главните прокурори Сотир Цацаров и Иван Гешев. През този период Сарафов спечели и два мандата начело на Националната следствена служба.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG