Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новият стар играч в парламента. Коя е партия МЕЧ на Радостин Василев


Радостин Василев
Радостин Василев

В 51-вото Народно събрание влиза нова партия - МЕЧ („Морал, единство, чест“) на бившия спортен министър Радостин Василев. Това показват паралелните преброявания на „Алфа рисърч“ и „Маркет линкс“.

Новината идва в края на изборния ден, след седмия пореден парламентарен вот от 2021 г. насам. Паралелните преброявания сочат, че ГЕРБ печели изборите, а в новото Народно събрание ще има най-малко осем формации.

МЕЧ е създадена през октомври 2023 г. За първи път партията участва на избори през юни тази година, когато остана под бариерата за влизане в парламента с 2,98%.

Василев обаче няма да бъде за първи път в парламента. Досега той е бил част от редица различни формации. Преди да основе МЕЧ, той беше в „Има такъв народ“ (ИТН), а после в „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ).

Какво знаем за МЕЧ

МЕЧ се определя като „пробългарска, патриотична и националноотговорна“. Василев казва, че тя е „центристки проект“.

„МЕЧ ще бъде модернизиран проорбански проект, а името на партията отговаря напълно на характера на политиката, която ще водим срещу мафията“, каза Василев при учредяването на партията.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан е един от политиците в Европейския съюз (ЕС), които се противопоставят на ценностите на блока и поддържа близки отношения с Русия.

Като един от приоритетите си партията определя „защита на националния суверинитет и традиционните християнски ценности“. В България обикновено тази реторика се използва от националистическите партии, които се обявяват срещу правата на ЛГБТ общността.

На страницата си МЕЧ пише още, че иска „преосноваване“ на съдебната система, гарантиране на енергийната независимост на страната, „радикални промени“ в здравеопазването. За нито един от тези приоритети обаче не е предоставена допълнителна информация.

Партията на Василев защитава проруска позиция по отношение на войната на Русия срещу Украйна. МЕЧ призовава за незабавно спиране на военната помощ за Киев и приемане на политика на пълен неутралитет.

Кой е Радостин Василев

Радостин Василев е юрист по образование. През 2021 г. той стана депутат от ИТН и в 45-ия парламент беше председател на правната комисия.

През декември 2021 г. беше избран за министър на младежта и спорта в правителството на „Продължаваме промяната“, ИТН, „Демократична България“ и БСП с премиер Кирил Петков.

През юни 2022 г. кабинетът на Петков падна след вот на недоверие, който беше подкрепен и от ИТН. Тогава Василев напусна партията на Слави Трифонов и подкрепи правителството на Петков.

През август 2022 г. Василев обяви, че създава сдружение „Силна България“ с идеята то да прерасне в политически проект. На следващите избори през октомври 2022 г. обаче той оглави листа на ПП и отново влезе в парламента.

На изборите през април 2023 г. Василев пак стана депутат от коалицията ПП-ДБ. След този вот беше създадено правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ. В края на май обаче Василев съобщи, че напуска коалицията, и я обвини в „предателство“ заради споразумението за кабинет с ГЕРБ.

Това се случи, след като Василев разпространи запис от заседание на Националния съвет на ПП, в който се чува как лидерите на партията Кирил Петков и Асен Василев обсъждат смяната на кадри в държавни служби, които са одобрени от „посолства“ на други страни. Това стана повод за проверка на прокуратурата и изслушване на шефовете на службите в парламента.

След като напусна ПП-ДБ, Василев остана в 49-ия парламент като независим депутат. Често гласуваше заедно с партии като „Възраждане“ и ИТН.

На местните избори през октомври 2023 г. Василев беше независим кандидат за кмет на София и събра близо 10 хиляди гласа (2,5%).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

"Проорбански проект". Коя е партия МЕЧ
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG