Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Човек на Пеевски печели Омуртаг. Сбогом на Радослав Спасов


Президентката на Молдова Мая Санду, 20 октомври 2024 г.
Президентката на Молдова Мая Санду, 20 октомври 2024 г.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Северна Корея дава войници на Русия
  • Молдова казва "не" на Европейския съюз
  • Ван Дам - човекът с патентования ритник

В неделя почина операторът и режисьор Радослав Спасов. Сред филмите, които режисира, е "Откраднати очи" – за насилствената асимилация на българските турци. Оператор е на "Мера според мера", "Лачените обувки на незнайния воин", "Авантаж", "Мъжки времена", "Вилна зона", "Време разделно".

Частични местни избори

В неделя в 16 населени места се проведоха частични и нови местни избори. В централните варненски райони "Приморски" и "Одесос" те преминаха при изключително ниска избирателна активност - 11%. Там кандидатите на ПП-ДБ и ГЕРБ отиват на втори тур следващата неделя, заедно с парламентарните избори.

Човек от фракцията на Пеевски печели частичните избори в Омуртаг. Това е първото място, в което ДПС-Доган и ДПС-Пеевски се състезаваха на избори. Три дни преди това ДПС-Доган (официално "Алианс за права и свободи") се оплака, че кандидатът му за кмет на Омуртаг е арестуван.

Фракцията около Доган е единствената политическа сила, която се оплаква от натиск над нейни кметове, общински съветници и кандидати за депутати от цялата страна. Опорочени ли са предстоящите на 27 октомври предсрочни парламентарни избори - вижте този анализ.

МВР отрича да прикрива купуване на гласове за Пеевски. Сигналът за това дойде от гражданското движение "БОЕЦ". Доган пък призова избирателите да гласуват, за да не спечелят изборите "тъмни политически субекти".

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Молдова гласува "за" или "против" ЕС

В Молдова протича едновременно референдум за европейската ориентация на страната и президентски избори. Засега има повече гласували срещу пътя към ЕС, но преднината е от само 0,1% при близо 98,2% преброени гласове. Данните са валидни към 7 часа в понеделник.

В надпреварата за държавен глава води проевропейската президентка Мая Санду. Тя ще отиде на балотаж с подкрепяния от проруските социалисти Александру Стояногло. Той е бивш главен прокурор, а в момента е разследван за корупция и злоупотреба с власт.

Очакванията на социолозите бяха за комфортна преднина на проевропейските нагласи. Санду вече каза, че в изборите е имало чужда (руска) намеса. Как Русия успява да влияе на изборите в Молдова и България - отговорът е в този текст на Люк Олтън.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Северна и Южна Корея

Северна Корея помага с войници на Русия във войната ѝ с Украйна, твърди южнокорейското разузнаване. Новината идва на фона на ескалиращо напрежение между Северна и Южна Корея. Двете държави си разменят взаимни обвинения.

Украйна, САЩ и Русия

Украински дронове атакуват индустриални зони в руските градове Дзержинск и Нижни Новгород. Под обстрел е военен завод. В отговор Русия изстрелва нова вълна от ракети и дронове по Украйна. Има множество ранени, а десетки хиляди са без ток.

След повече от две инвазия на Русия в Украйна бившият президент на САЩ и кандидат за нов мандат Доналд Тръмп обвини президента на Украйна Володимир Зеленски за започването на войната. Именно заради агресивната му война Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин. Сега Путин се отказа от участие в срещата на Г-20 в Бразилия, където може да бъде арестуван.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Близкият изток

Кризата в Близкия изток се разраства. Според експерти става все по-малко вероятно дипломатически решения да разрешат конфликта.

В края на миналата седмица Израел уби лидера на Хамас Яхия Синуар. Кой беше той можете да прочетете тук. През уикенда последва атака с дрон срещу дома на премиера на Израел Бенямин Нетаняху. За нея отговорност пое Хизбула.

И три препоръки

Честит рожден ден на шампиона по бойни изкуства, културист и актьор Жан-Клод Ван Дам. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Той е единственият кандидат за главен прокурор на България. Кой е Борислав Сарафов - Николай Лавчиев разказва в кратко видео.

Великобритания затвори последната си въглищна централа, докато България не иска да се откаже от своите. Как и защо - вижте в историята на Диляна Теохарова.

… плюс моят личен фаворит

Преди 100 години Монголия се обявява за "народна република". Името на столицата ѝ остава Улан Батор, което в превод означава червен герой. Защо въпреки това тя остава забравеният сателит на Съветския съюз – препоръчвам разказа на Еймъс Чапъл.

Хубав ден,

Видка Атанасова

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG