Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Възраждане" смята, че журналистиката трябва да мълчи. Съдът върна Александър Морфов в Народния театър


Стоп кадър от сутрешния блок на бТВ
Стоп кадър от сутрешния блок на бТВ

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Децата бежанци
  • Заплахите към журналисти
  • Заплахите към съдии

Бившият кмет на Варна Иван Портних е с парична гаранция, след като Европейската прокуратура му предяви обвинение, пише „Дневник“. Портних беше обвинил международната институция, че действа срещу него поръчково и беше възмутен, че няма интерес към неговата гледна точка. В действителност неговата гледна точка беше неуспешно търсена години наред, на първо място от журналисти, които го разследваха.

„Възраждане“ и журналистиката

Цончо Ганев от „Възраждане“ съобщи, че журналистите не могат да прекъсват и да задават въпроси на гостите си, тъй като с това се включват в дебат, на какъвто нямат право. Така той защити лидера на партията си Костадин Костадинов, който в понеделник направи грозна сцена в ефир и обвини водещата Мария Цънцарова в лъжа. Повод за обвинението е нейно разследване от 2022, показало, че депутати от „Възраждане“ са се ваксинирали, докато публично са говорили против ваксините от COVID-19. Два дни след нападките бТВ написа, че няма да толерира нито тях, нито опитите за сплашване. Вижте и самата позиция на медията, излязла два дни след събитието.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Владислава Цариградска

Помните ли заплахите срещу съдия Владислава Цариградска? Тя беше повтаряла години наред, че я заплашва човек с прякор Нотариуса и че той го прави именно заради дела, които тя гледа. На тези сигнали не беше реагирал никой близо 5 години. Във вторник Цариградска отново напомни, че прокуратурата не е разследвала ефективно заплахите. В сряда Борислав Сарафов за първи път поиска всички преписки по тези случаи. Сарафов е единствен кандидат за поста главен прокурор и трябва да бъде избран от Висш съдебен съвет с изтекъл мандат. В сряда Съюзът на съдиите призова да се спре тази процедура.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Александър Морфов

Съдът възстанови Александър Морфов като главен режисьор на Народния театър. През февруари 2023 той беше уволнен дисциплинарно от директора на театъра Васил Василев. Това стана, след като Морфов се противопостави на пиара на театъра Велислава Кръстева, постъпила там след дълги години работа за политическа сила – ДПС. Днес Кръстева е пиар на ДПС-Пеевски. Театърът каза, че ще обжалва възстановяването на Морфов.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Децата бежанци

Двайсетина деца бежанци трябваше да намерят подслон в София, но се намери кой да спре това. Сред противниците бяха националистически формации и ГЕРБ, която се очаква да остане водеща сила и след изборите на 27 октомври. ПП-ДБ участва с това, че двама от районните им кметове се отказаха от първоначалната си готовност да организират места за децата бежанци.

ДПС

ДПС се разцепи пред очите на всички през юли тази година, но процесите са започнали от по-рано, просто са били невидими за външния наблюдател. Генка Шикерова говори за това с Илхан Кючюк от ДПС-Доган.

Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски представи пред депутатите в страната си своя „план за победа“. Той се състои от пет точки, сред които е поканата за Киев да се присъедини към НАТО и отказ от „замразяване“ на фронтовата линия.

По-късно Вашингтон отхвърли точката, засягаща НАТО, но пък обяви нова помощ за Украйна на стойност 425 млн. долара.

Израел

САЩ дават на Израел 30 дни, за да увеличи хуманитарната помощ за Ивицата Газа. Ако Тел Авив не направи това, рискува да загуби част от американската военна помощ, на която разчита. До момента това е най-сериозното писмено предупреждение от САЩ за действията на Израел в Близкия изток.

И една препоръка

Хан Канг от Южна Корея получи Нобеловата награда за литература. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Руските служби вербуват украински деца, които подпалват военни автомобили в Украйна срещу пари. Това показа разследване на украинската редакция на Радио Свободна Европа (RFE/RL). То включва записан разговор между 12-годишно момче и представител на Русия с инструкции как се осъществяват палежите: „Пет минути работа. Поливаш го, подпалваш го, снимаш го и бягаш“, казва мъжът.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

XS
SM
MD
LG