Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Има ли частна собственост върху прокуратурата? Сбогом на Албена Хранова. Сбогом на Николай Волев


Албена Хранова, литературен историк. Николай Волев, кинорежисьор. Колаж.
Албена Хранова, литературен историк. Николай Волев, кинорежисьор. Колаж.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Статуята от римско време
  • Протестът в София
  • Кампанията в САЩ

Във вторник почина професор Албена Хранова, литературен историк и културолог. Тя беше на 62 години. Хранова е съавтор на 19 учебници и учебни помагала по литература. Сред книгите ѝ е двутомното издание „Историография и литература“, в което тя разглежда три исторически понятия и тяхното присъствие в българското училище: „възраждане“, „средновековие“ и „робство“.

Във вторник почина кинорежисьорът Николай Волев. Той беше на 78 години. Волев е автор на 8 игрални филма, сред които „Двойникът“ и „Да обичаш на инат“. През 1986 г. той създава документалния филм „Дом №8“, който показва живота на деца с умствена недостатъчност, настанени в социален дом. Това нарушава едно от големите табута на комунистическата държава.

Кирил Маричков

Стотици изпратиха Кирил Маричков в църквата „Св. София“. Музикантът почина в петък след инцидент на сцената. Той щеше да навърши 80 години. На поклонението имаше хора от всички поколения. Вижте и видеото на Боян Тончев.

Статуя от римско време

Във Варна е открита изцяло запазена статуя от римско време, пише „Площад Славейков“. Това става по време на строеж на нова сграда на частен терен. Строителният предприемач Георги Крайчев съобщава за откритието. Статуята е малко по-голяма от човешки ръст и на нея е запазен надпис с името на изобразения: Гай Марий Хермоген.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Протест. Борислав Сарафов

Стотици протестираха в София, за да се прекрати конкурсът за нов главен прокурор. В него има само един кандидат – Борислав Сарафов, а номинацията е на Висшия съдебен съвет, чийто мандат вече е изтекъл. Същият състав на съвета преди 5 години избра Иван Гешев, а няколко години по-късно го отстрани, след като това беше поискано от ГЕРБ и ДПС. Николай Стайков от Антикорупционния фонд говори за това в Студио България с Генка Шикерова. Можете и да слушате този разговор в Spotify.

За още интервюта с интересни личности се абонирайте за канала ни в YouTube.

„Убийство“ на Пеевски?

От седмица-две властите говорят, че има данни, че Ахмед Доган е планирал да убие Делян Пеевски. Първо прокурорите го казваха с намеци, в неделя министърът на вътрешните работи директно го спомена. Борис Митов провери колко пъти за едно десетилетие е хвърляно това твърдение, без да е водило до никъде. Три пъти. Всъщност е водило, но само до извода, че Пеевски и прокурорите, върху които той има власт, по един и същи начин изпробват доверчивостта на хората.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Изборите в САЩ

Доналд Тръмп и Камала Харис вече са с равни шансове да спечелят президентските избори в САЩ, насрочени за 5 ноември. Това показва изследване, публикувано от телевизия Ен Би Си. Останалите проучвания сочат малка преднина на Харис, но и според тях тази разлика постоянно намалява от началото на септември, когато Тръмп беше загубил позиции след дебат с опонентката си. Стефан Попов обръща внимание на една дума, с която коментатори описват ситуацията – „тръмпификация“. Ето едно от значенията на този израз: сякаш кампанията е разговор по възгледите на Тръмп.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

И една препоръка

Честит рожден ден на цигуларя Васко Василев, който през ноември ще направи турне в България. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Хората, които управляват авторитарни режими, демонстрират мощ и присвоено богатство чрез палатите, които строят за себе си. Само един от тези дворци днес не е дом на никого, а е превърнат в музей на корупцията. Той се намира в Украйна и е правен за Виктор Янукович, който беше принуден да избяга в Русия от хората, които протестираха срещу него. Вижте къде живеят Владимир Путин, Реджеп Ердоган, лидерите на Таджикистан и Туркменистан.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

XS
SM
MD
LG