Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: НПМГ устоя на натиска на "Възраждане". МВР е сигурно, че работи. Сбогом на Кирил Маричков


Кирил Маричков
Кирил Маричков

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Общността на рок музиката
  • Милионите на Портних
  • Защитата на НПМГ

Нелеп инцидент на сцената отне живота на Кирил Маричков, фронтмен на „Щурците“, китарист, композитор и едно от легендарните имена в българската рок музика. Само преди дни предаването „120 минути“ е взело интервю от Кирил Маричков, за да анонсира предстоящия концерт по повод 80-ия рожден ден на музиканта. Но интервюто излезе след смъртта на Маричков.

В неделя стотици китаристи се събраха пред НДК, за да свирят едновременно „Клетва“ на „Щурците“. Непременно вижте лицата им и отново чуйте думите от песента. Вижте и друго – какво ни казаха през лятото хората, които ходят на рок фестивали в България. Те със сигурност дължат любовта си към тази музика включително и на Маричков.

Напомняме ви и за автобиографичната книга на Кирил Маричков, за която писахме миналата година.

Поклонението ще бъде на 15 октомври, вторник, от 13 часа, в църквата „Св. София“.

Варна и Иван Портних

Европейската прокуратура обвини бившия кмет на Варна Иван Портних за фалшифициране на документи и за предоставяне на невярна информация, която да му позволи да получи неправомерно европейско финансиране. Става дума за проекта за реконструкция на пристанище, което обаче не е съществувало. Историята беше описана от Спас Спасов от Дневник. Щетите са за над 3 млн. евро. Заедно с Портних са обвиняеми още бившият областен управител Стоян Пасев и още двама служители.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Пазарджик и МВР

Има нова предизборна история с белези на инсценировка – този път в Пазарджик. Полицаи са влезли в евангелска църква по време на служба, бързо са излезли и са се запътили към храст на двора, в който са намерили чанта с наркотици и списък с имена, срещу които са написани суми. Пасторът Сашо Ангелов е арестуван. Той е и общински съветник от Националното движение за права и свободи (НДПС) на Гюнер Тахир. НДПС не участва на изборите. Според адвокатите посланието на цялата акция е „внимавайте за кого ще гласувате“.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

МВР

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков отново отчете като успех образуването на 54 досъдебни производства за купуване на гласове и над 500 предупредителни протокола. Депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов дава пример за това, че тези числа говорят за бездействие на МВР, а не обратното. През 2021, казва той, е имало 760 протокола само в област Благоевград. И 63 задържани само в областите Благоевград и Бургас.

ДПС

Помните ли кога разбрахме, че ДПС се разцепва на крило на Доган и крило на Пеевски? Беше през юли, когато част от парламентарната група отказа да подкрепи правителство на ГЕРБ. Видка Атанасова се върна по-назад и установи, че проблемите са започнали още през август 2023 г.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Избор на главен прокурор

Три партии ще се обърнат към Конституционния съд (КС) по повод процедурите за избор на нов главен прокурор и нов председател на Върховния административен съд. Идеята е на ПП-ДБ, а към нея се присъединиха депутатите от ДПС-Доган и ИТН. Въпросът е следният: може ли Висшият съдебен съвет, чийто мандат изтече преди 2 години, да извършва този избор. Решението на партиите идва, след като депутатът Делян Пеевски призова ВСС да се заеме с тези назначения, което ВСС и направи.

Борислав Сарафов, който в момента изпълнява функциите на главен прокурор, е единственият кандидат за титуляр на този пост. В събота Пловдивската адвокатска колегия се обяви против избирането му.

Президентът Румен Радев също смята, че ВСС е изтъкан от зависимости и не може да избира главния прокурор. В неделя той каза, че депутатите са длъжни навреме да избират състава на важните органи, какъвто е и ВСС.

Иван Костов

България е в трайна криза и честите избори рушат финансовата стабилност, каза бившият премиер Иван Костов в интервю за Нова телевизия. Той каза още, че прокурорите не могат да се справят дори с най-прости дела, а съдиите не разбират колко голяма отговорност носят пред обществото.

Русия и Иран

Президентите на Русия и Иран се срещнаха в Туркменистан. Това е първата им среща, след като Масуд Пезешкиан встъпи в длъжност като президент на Иран на 30 юли. Иран въоръжава и подпомага едновременно ислямистките групировки Хамас и Хизбула в Близкия Изток, и Русия, която нападна Украйна.

Израел

Сините каски на ООН отказаха да напуснат Южен Ливан. Такова искане им беше отправено от Израел, който нанася удари по района в опит да унищожи ислямистката групировка Хизбула.

В петък Израел нанесе удари по столицата на Ливан – в неуспешен опит да ликвидира високопоставен представител на Хизбула. В събота Хизбула изстреля ракети по израелския град Хайфа.

Ударите на ислямистката групировка Хизбула по Северен Израел дотолкова са станали ежедневие, че местните жители почти не им реагират. Само се оплакват, че е твърде шумно. Вижте как изглежда животът на хлебар от един кибуц, над който се прихващат ракетите на Хизбула.

И две препоръки

Нима Ринджи Шерпа стана най-младият човек, изкачил всичките 14 най-високи върхове в света. Той е човек на деня на Свободна Европа.

Филмът „Зорба гъркът“ по романа на Никос Казандзакис навърши 60 години. Филмът е запомнен с чара на актьора Антъни Куин, музиката на Микис Теодоракис и сцените от Крит, където живеят хора с необичайни нрави.

… плюс моят личен фаворит

Едно момче от НПМГ получава няколко двойки и остава да повтаря годината. Но случаят достига до партия „Възраждане“ и тя започва да си прави предизборна кампания на гърба на елитното училище – казва, че момчето е пострадало, защото не е искало да пише задание по желание на тема „за“ и „против“ Истанбулската конвенция. Лидерът на „Възраждане“ дори твърди, че в НПМГ има „хомосексуална пропаганда“. Иван Савчев провери тези твърдения.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

XS
SM
MD
LG