Връзки за достъпност

Извънредни новини
Бойко Борисов, Ивайло Мирчев, колаж.
Бойко Борисов, Ивайло Мирчев, колаж.

на живо Кампанията: ГЕРБ и ПП-ДБ си разменят нападки за нередности в детски градини

На 27 октомври предстоят нови парламентарни избори. След последния вот на 9 юни не беше съставено редовно правителство. Победителите от ГЕРБ предложиха проектокабинет, който не събра необходимата подкрепа. При гласуването ДПС се разцепи на две, а след това ПП-ДБ и ИТН върнаха неизпълнени мандати.

08:07 27.9.2024

ИТН и "Възраждане" блокираха парламента с координирана предизборна акция

Последното заседание на 50-ото Народно събрание преди началото на предизборната кампания приключи със скандал в пленарната зала. Групите на "Има такъв народ" (ИТН) и "Възраждане" изпълниха координирана акция, в рамките на която блокираха за часове парламентарната трибуна и така принудително провалиха заседанието преди неговия край.

Това стана, след като в продължение на часове в залата липсваше кворум, но към 21.00 часа най-накрая такъв беше осигурен от депутатите на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС-Пеевски. Така парламентът пристъпи към обсъждане на актуализираната пътна карта за климатична неутралност. Всички останали партии и независими депутати не се регистрираха, въпреки че повечето бяха в залата.

Картата съдържа етапите, по които трябва да затворим ТЕЦ-овете, работещи на въглища и приемането ѝ е условие България да получи очакваните 10 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

От ИТН обявиха, че е нарушен правилника, тъй като парламентарната председателка Рая Назарян от ГЕРБ е направила повторна проверка на кворума през около 3 часа. Тя им отне думата, след което последва координирано блокиране на трибуната от ИТН и „Възраждане“.

Последва няколкочасово излъчване на блокадата в ефира на партийната телевизия на ИТН „7/8“. В рамките на излъчването Тошко Йорданов и Станислав Балабанов агитираха да се гласува за формацията им. Двамата развиха тезата, че е по-добре България да загуби предвидените по ПВУ, защото иначе ще ги „откраднат“ ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС-Пеевски.

17:27 26.9.2024

Очаква се ГЕРБ да получи най-много гласове на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври, като партията води с близо 10% пред втория. Това показва социологическо проучване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 18-24 септември.

17:25 26.9.2024

В изборите на 27 октомври ще участват 28 партии и коалиции. Тук са събрани номерата, с които тя ще участват във вота. Те бяха изтеглени с жребий в Централната избирателна комисия (ЦИК).

17:21 26.9.2024

Тук събрахме имената на водачите в различните избирателни райони, издигнати от тези партии и коалиции, които според социологическите проучвания имат най-голям шанс да влязат в следващото 51-о Народно събрание.

Това са ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), ДПС-Пеевски ("Движение за права и свободи - Ново начало"), ДПС-Доган ("Алианс за прав и свободи"), "Възраждане", БСП - "Обединена левица" и "Има такъв народ" (ИТН).

Форум

XS
SM
MD
LG