Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВАС отказа да разгледа две жалби на ДПС-Доган срещу решения на ЦИК


Ахмед Доган
Ахмед Доган

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две жалби ДПС-Доган срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация за изборите.

Новината идва на фона на вътрешната борба между двете крила в партията - ДПС-Доган и ДПС-Пеевски, по-малко от два месеца преди предстоящите предсрочни избори.

Ахмед Доган и Джевдет Чакъров поискаха да регистрират своята фракция в коалиция „Демокрация, права и свободи - ДПС“, а крилото на санкционирания за корупция Делян Пеевски - в коалиция „Движение за права и свободи - Ново начало.

По-рано ЦИК отказа да регистрира и двете, но след това ВАС разреши регистрирането само на коалицията на Пеевски.

Едната жалба, която ВАС отказа да разгледа в понеделник, е срещу отказа на ЦИК да разгледа заявление на ДПС, представлявано от Чакъров, с което той едностранно оттегля партията от коалиция „ДПС – Ново начало“.

Другата жалба е срещу решението на ЦИК за регистрация на „ДПС – Ново начало“ за участие в изборите.

Според съда съпредседателите на партия ДПС - Чакъров и Пеевски, чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия, които правят невъзможно установяването на действителната воля на партията.

Все още се очаква решението на ВАС по жалбата на ДПС-Доган по третото дело срещу решението на ЦИК, с което комисията отказа да регистрира самостоятелно партия ДПС за участие в изборите.

След поредните действия на съда в полза на ДПС-Пеевски фракцията на Доган и Чакъров ще се яви на изборите с коалицията Алианс за права и свободи“.

Разцеплението в ДПС възникна, след като в началото на юли между почетния председател Доган и съпредседателя на движението Пеевски настъпи разрив. Повод за него беше гласуването на предложения с първия мандат от ГЕРБ кабинет начело с Росен Желязков. Хората на Доган отказаха да подкрепят кабинета, а тези на Пеевски го направиха.

Битката в ДПС доведе до опита на двете крила да явят като коалиции за изборите с помощта на други партии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG