Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петър Стойчев, който постави пореден световен рекорд за България


Петър Стойчев
Петър Стойчев

Той е преплувал над 60 хил. км – повече от обиколката на Земята. Носител е на световната купа по плувен маратон в 11 поредни години, световен шампион по плуване в открити води, а през септември постави поредния си световен рекорд. Петър Стойчев е Човек на деня на Свободна Европа.

"Затрудняваш ме“. Така отговаря Петър Стойчев на въпроса ми колко световни рекорда е подобрил. Казва, че причината е, че някои от рекордите са поставени и подобрени след това, пак от него. И започва да изброява.

„1997 г. направих световен рекорд на Ла Манш, след това той беше подобрен. Преди два месеца направих световен рекорд за най-бързо преплуване на „Тройната корона“, което включва Ла Манш, протокът Каталина и плуването около Манхатън в Ню Йорк. Стават два. 2019 г. направих световен рекорд по ледено плуване на 1000 м., но този рекорд също е подобрен към момента“, каза Стойчев за Свободна Европа.

Сега към изброените рекорди има още един - от 14 март до 2 септември 2024 г. той изплува протоците Кук, Гибралтар и Молокай, каналът Каталина, Северният канал, протокът Цугару и Ла Манш за по-малко от половин година. И това е нов рекорд.

„На всяко едно от тези места има прозорец, в който можеш да се състезаваш“, каза Стойчев в интервю за Нова телевизия. „Трябва да се съобразяваш с приливите, с отливите, с времето, с вятъра, с вълните и ние губехме прозореца в края на 1 септември“, добавя той. По думите му „затова взехме решение да стартираме буквално 26 минути преди края на нашия прозорец, за да можем да направим този рекорд български и да изплуваме тези 7 трудни плувания в рамките на 173 дни“.

Плуването в открити води е специфична дисциплина, която изисква специална подготовка и техника. Плува се в продължение на много часове и, в случая на Стойчев, без неопрен и с текстилен бански. Едно от плуванията му продължава около 19 часа. Стойчев разказва, че се храни докато плува. От лодката, която го придружава му подават специално приготвена течна храна, която изпива, докато е във водата.

Храната се спуска в чаша със сламка.
Храната се спуска в чаша със сламка.

„Аз съм човек, който е посветил живота си на плуването, а във втория етап от живота си - на маратонското плуване. Плуването в басейн беше това, с което започнах като малък и то беше основата, която ми помогна да започна с всички тези плувни маратони, по цялото земно кълбо, за да натрупам този обем от километри", казва Петър Стойчев.

Той е роден през 1976 г. в Момчилград. Баща му е треньор по волейбол, а брат му се занимава с фехтовка. Стойчев започва да тренира плуване в първи клас в Смолян. По-късно се състезава за спортен клуб „Левски“ в дисциплините 400 м и 1500 м свободен стил.

Петър Стойчев след поставянето на поредния рекорд.
Петър Стойчев след поставянето на поредния рекорд.

Освен 11-те последователни световни титли в плувния маратон, Стойчев има и над 60 победи в индивидуални състезания, както и четири участия на олимпиади.

Съпругата на Стойчев е бивша състезателка по синхронно плуване. Двамата имат син и дъщеря. Стойчев е служебен министър на спорта в правителството на Марин Райков през 2013 г.

„Плуването е спорт, който може да се практикува от една до 101 години“, казва Стойчев. „Вярвам, че докато съм жив, ще бъда като всички тези хора, които са открили, че плуването е здраве и път към това да се чувстваш добре в кожата си“.

Форум

XS
SM
MD
LG