Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Първи хванаха ред“. ДПС на Доган и Пеевски вече са в състезание кой ще се регистрира първи в ЦИК


Привърженици да двете фракции в ДПС се наредиха първи за регистрация за участие в изборите пред ЦИК
Привърженици да двете фракции в ДПС се наредиха първи за регистрация за участие в изборите пред ЦИК

Представители на двете фракции в ДПС се наредиха пред сградата на парламента, където се помещава Централната избирателна комисия (ЦИК), за да се регистрират за изборите. В понеделник започва регистрацията на партиите за участие в предсрочните парламентарни избори и ще продължи до 11 септември.

След разцеплението на ДПС е важно коя от двете фракции ще подаде първа документи в избирателната комисия, защото регистрацията на партия ДПС е една. По устав двамата председатели, които са в конфликт – Джевдет Чакъров и Делян Пеевски, могат да я представляват заедно и по отделно. Това означава, че всеки един от двамата може да подаде документи и единственото, което би имало значение е времевото предимство при регистрацията.

За това, че двете фракции са изпратили представители, които да пазят ред пред ЦИК, се разбра от видеа в социалните мрежи.

„От петък вечерта, от 20 часа, нашите младежи от „Движение за права и свободи – Ново начало“, сме пред всички входове на парламента“, каза кметът на Белица Радослав Ревански от ДПС-Пеевски.

По думите на Ревански „това е символично предимство, защото ние искаме да покажем на хората, че първото място, което ни отреди г-н Пеевски с неговата позитивна енергия по регионите и нашето развитие, искаме да го мултиплицираме в цялата страна“.

„Вече сме тук, пред ЦИК и всички заедно ще регистрираме автентичното ДПС за участие в предстоящите избори. Първи“, казват младежи от ДПС-Доган в монтиран клип, разпространен от организацията.

"Нашите младежи, представители на автендичното ДПС, днес първи хванаха ред и запазиха място в ЦИК за регистрация на предстоящите парламентарни избори", каза Валентин Тончев от ДПС-Доган.

Напрежението между двете фракции в ДПС ескалира през последната седмица и се стигна до сблъсъци. Членове и симпатизанти протестираха в продължение на няколко дни в столичния квартал "Бояна" пред резиденцията, известна като един от "сараите" на почетния председател на движението Ахмед Доган и пред резиденцията на морето в парк „Росенец“.

До изостряне на недоволството се стигна, след като в четвъртък неговият бивш съдружник и бивш министър на транспорта Данаил Папазов поиска Доган веднага да освободи и двата имота. Това се случва на фона на разрив в ДПС между Доган и съпредседателя на партията Делян Пеевски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG