Връзки за достъпност

Извънредни новини

Москва обвини Киев за масирана атака с дронове срещу Русия


След атака с дронове в руската област Бранск се виждат горящи петролни резервоари. Снимката е архивна.
След атака с дронове в руската област Бранск се виждат горящи петролни резервоари. Снимката е архивна.

Руски официални власти обвиниха Украяна, че е извършила атаки с дронове рано в неделя, насочени към няколко региона на страната, включително електроцентрали и рафинерии в района на Москва и Твер.

Руското министерство на отбраната, цитирано от държавната агенция ТАСС, съобщи, че 158 дрона са били унищожени от системите за отбрана на страната. Министерството каза в Телеграм, че 122 дрона са били свалени над регионите Курск, Брянск, Воронеж и Белгород, които граничат с Украйна.

Данните не могат да бъдат проверени от независим източник. До този момент Украйна не е коментирала обвиненията.

Ударите идват само дни след като енергийната инфраструктура на Украйна беше нападната от над 200 руски дрона и ракети в една от най-големите подобни атаки.

Киев настоява Вашингтон да премахне ограниченията върху използването на доставени от съюзниците оръжия за нанасяне на удари дълбоко в Русия. Украйна твърди, че подобни удари биха попречили значително на способността на Москва да продължи атаките си срещу Украйна.

Висши служители от администрацията на украинския президент Володимир Зеленски бяха във Вашингтон преди седмица, призовавайки Съединените щати за това, което Зеленски нарече „способност за истинска и пълна“ защита на страната.

Рано сутринта в неделя беше съобщено за силни взривове близо до електроцентрала Конаково в Тверска област, един от най-големите регионални производители на ток, според новинарския канал Baza Telegram, който е близък до службите за сигурност на Русия. Пет безпилотни летателни апарата са били унищожени над Тверска област, съобщи областният управител Игор Руденя. Той не спомена възможни щети.

Изстрелян от Украйна дрон е бил унищожен близо до Московската петролна рафинерия, съобщи кметът на руската столица Сергей Собянин. Няма щети или заплаха за производствения процес на рафинерията, каза той. Рафинерията е собственост на „Газпром Нефт“, петролното подразделение на руския газов гигант „Газпром“. Твърди се също, че Украйна се е опитала да удари електроцентралата „Кашира“ в Московска област с три дрона. Няма пожар, щети или жертви в резултат на атаката.

Най-малко девет дрона са унищожени в Москва и околностите, каза Собянин. Около 26 изстреляни от Украйна дрона бяха унищожени над граничния регион Брянск в югозападната част на Русия, каза губернаторът на региона Александър Богомаз в Телеграм. Повече от 10 дрона бяха унищожени над Воронежска област и няколко бяха свалени над Курска, Липецкая, Рязанска и Тулска области, съобщиха губернаторите на тези региони, цитирани от Ройтерс. Няма данни за пострадали или щети в резултат на атаките.

Русия рядко разкрива пълния размер на щетите, причинени от украинските въздушни атаки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG