Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сражения, удари с дронове. Израел провежда най-мащабната офанзива в Западния бряг от 20 години насам


Израелски войници нахлуват в палестинския бежански лагер Нур Шамс близо до град Тулкарем в окупирания от Израел Западен бряг на 28 август 2024 г.
Израелски войници нахлуват в палестинския бежански лагер Нур Шамс близо до град Тулкарем в окупирания от Израел Западен бряг на 28 август 2024 г.

Най-малко девет палестинци са били убити от армията на Израел при мащабна офанзива в северната част на Западния бряг. Това съобщиха световните агенции в сряда.

Броят на жертвите е възможно да е по-висок, като данните се обновяват.

Западният бряг е една от териториите, за които от десетилетия спорят палестинци и израелци. Тя е окупирана от Израел през 1967 г., като последно тази година Международният съд на ООН постанови, че окупацията е незаконна.

Нахлуването на израелската армия там се случва на фона на продължаващата вече 10 месеца война в Газа. Сраженията не засягат останалите палестински територии извън Ивицата, но сблъсъците между израелски войски и палестинци в Западния бряг се увеличиха рязко след началото на войната в Газа.

Израел засили операциите си срещу въоръжени групировки в Западния бряг, увеличиха се и атаките на еврейски заселници срещу палестинските общности в територията.

Сега Ройтерс съобщава, че Израел е започнал масирана офанзива в ранните часове в сряда. Тя се провежда в градовете Дженин, Тулкарем и Тубас. Би Би Си съобщава за атака и срещу Наблус. Всички тези градове са разположени в северната част на Западния бряг.

Според изявление на израелската армия става дума за "антитерористична операция". Би Би Си посочва, че това е първата толкова голяма офанзива от 20 години насам, в която израелските войски атакуват едновременно няколко палестински града по този начин.

Изданието Таймс оф Израел съобщава, че израелските сили са нанесли удари с дронове. Ройтерс цитира и изявления на въоръжените крила на групировките Хамас, Ислямски джихад и Фатах, че техни членове са детонирали бомби срещу израелски военни превозни средства. Водят се сражения.

Междувременно израелският външен министър Израел Кац призова Тел Авив да започне пълномащабни военни действия в Западния бряг като тези в Газа. Той призова и за евакуиране на милионите цивилни в Западния бряг.

По думите му целта на операцията там сега е да се разбие подкрепяната от Иран терористична мрежа, тъй като Техеран работи за създаването на още един "терористичен фронт" срещу Израел в Западния бряг.

По данни на палестинските здравни власти от началото на войната в Газа хиляди палестинци са били арестувани при израелски акции, а повече от 660 - както въоръжени бойци, така и цивилни - са били убити в Западния бряг.

Последната ескалация там идва на фона на продължаващите военни действия в Ивицата. Те започнаха след масирана атака срещу Израел на ислямистката групировка Хамас, която е обявена за терористична от САЩ и ЕС. Тогава бяха убити 1000 души, а 240 взети за заложници.

Израелското правителство отговори с пълномащабна офанзива срещу Газа, при която до момента са загинали над 40 000 палестинци по данни на местните власти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG