Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво знаем за ВиК проекта, който Европейската прокуратура разследва


Община Твърдица, област Сливен
Община Твърдица, област Сливен

Европейската прокуратура разследва реконструкцията на ВиК-мрежата на село Сборище, община Твърдица, научи Свободна Европа. "В момента се води производство, но ние нямаме официална информация от Европейската прокуратура, че съобщението се отнася за проекта в Твърдица", каза за Свободна Европа кметът на общината Мария Златева-Гвоздейкова.

"Разследването започна преди няколко години, но нямам никаква официална информация и никой не ме е търсил", каза за Свободна Европа бившият кмет на общината Атанас Атанасов. Именно в неговия мандат е реализиран проект за подмяна на водоснабдителната мрежа в село Сборище. Атанасов беше издигнат от ГЕРБ за четвърти последователен мандат на изборите през 2023 г., но загуби от Гвоздейкова (издигната от коалиция "Граждани за общината").

В понеделник от Европейската прокуратура съобщиха, че са запорирани активи на кмет и други длъжностни лица в България, разследвани за измама за 2,6 млн. евро. Няма официална информация какво точно е разследвала Европейската прокуратура, в коя община, нито кои са лицата със запорирани активи. Знае се, че става дума за проект за водоснабдяване, финансиран с европейски средства чрез Държавен фонд "Земеделие". Европейската прокуратура разследва престъпления, свързани с ощетяване на европейския бюджет.

От официалното съобщение става ясно, че в петък Софийският апелативен съд е наложил запор на недвижими имоти и превозни средства, които са собственост на заподозрени в разследването.

Атанас Атанасов, бивш кмет на Твърдица
Атанас Атанасов, бивш кмет на Твърдица

Бившият кмет Атанасов каза, че няма информация за запорирани активи. "Имам една къща и една кола. Нищо не ми е запорирано", каза Атанасов.

Разследването е разкрило доказателства за измама при изпълнението на договора, възложено на частни дружества. Служители на фонд „Земеделие“ са заподозрени, че са сключили измамни споразумения с кмета и частните фирми с цел да завишат цената на строителните дейности по проекта. "Ние сме работили с референтни цени на фонд "Земеделие". Не знам за какво завишение става въпрос", каза Атанасов.

Атанасов каза, че до този момент не е търсен от представители на Европейската прокуратура. "Знам, че имаше проверки още преди две години. Аз бях проверяван от данъчните за доходите ми през последните 7 години. Предполагам, че е било във връзка с това", каза Атанасов.

Изпълнител на проекта е консорциум „Водосборище“. Негови собственици са дружествата „Елми“, „Хидростроителство“ и „Статус-Н“, като основният дял от 95 на сто е на „Елми“. Фирмата е семейна и е регистрирана в Стара Загора.

Според регистъра на Агенцията за обществени поръчки фирма „Елми“ е била изпълнител в 10 обществени поръчки, но това не включва участията в консорциуми.

Справка за възложените обществени поръчки на фирма "Елми".
Справка за възложените обществени поръчки на фирма "Елми".

През 2020 г. името на фирма „Елми“ се появи в разследване на журналистката Валя Ахчиева за строителство на мост в Гурково, община Стара Загора.

Свободна Европа се свърза с представител на фирмата, който не се представи и каза, че ще предаде на собственика - Антон Тончев според Търговския регистър, че има въпроси към него във връзка с разследването на Европейската прокуратура. До редакционното приключване на текста няма обратна връзка

Подмяната на водопроводната мрежа на село Сборище започва през 2020 г. "Обектът е приет. В селото имаше много аварии, но след приключването на работата по него, те спряха", каза Атанасов. Той каза, че от около две седмици в селото отново има режим на водата, но проблемът са водоизточниците, които са слаби.

Проектът за реконструкция на водопровода е на стойност около 5,1 млн. лева.

Новината за разследването на Европейската прокуратура по проект за подмяна на ВиК-мрежа идва на фона на воден режим в стотици населени места в България. В десетки села беше обявено бедствено положение, а безводието е в период на рекордни горещини през последните седмици.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG