Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Изборите ще са на 27 октомври. Новото МВР е като старото. Доган загуби и ТЕЦ "Варна", и къщата на морето


Лидерът на Възраждане Констадин Костадинов е в Москва за среща на страните от БРИКС. Снимката е от профила на Костадинов във Фейсбук.
Лидерът на Възраждане Констадин Костадинов е в Москва за среща на страните от БРИКС. Снимката е от профила на Костадинов във Фейсбук.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Изборите
  • Водата
  • ДПС

Парламентарните избори ще са на 27 октомври, а Калин Стоянов вече не е министър. В понеделник президентът Румен Радев прие ново служебно правителство, чийто премиер отново е Димитър Главчев, но в състава на кабинета има промени. Вътрешен министър е Атанас Илков, външен министър е Иван Кондов, а министърка на транспорта е Красимира Стоянова. Кои са новите министри можете да прочетете тук.

ПП-ДБ вече казаха, че и новият вътрешен министър, както и досегашният Калин Стоянов, е свързан с председателя на ДПС Делян Пеевски. Обвинението идва в момент, в който Пеевски и Ахмед Доган си оспорват лидерството на ДПС и обмислят как да се явят на предстоящите избори.

Напомняме ви и този разговор на Иван Бедров с Борис Митов, от който става ясно защо е проблем това, което става в МВР.

Ахмед Доган и ТЕЦ „Варна“

Почетният председател на ДПС вече не само не е собственик на ТЕЦ „Варна“, но не е и в ръководството на централата, пише Николай Стоянов в „Капитал“. До края на миналата година Доган държеше 70% от дружеството, което е собственик на ТЕЦ „Варна“. После делът му спадна до 50%, сега е нула. Централата вече принадлежи на дружество, което е изцяло собственост на бившия транспортен министър от кабинета "Орешарски" Данаил Папазов.

С всички промени Доган губи и контрола върху лятната си резиденция в Росенец.

Напомняме ви този анализ на Видка Атанасова за това, как политическата борба между Пеевски Доган за ДПС преля във война за отнемане на бизнеси.

В България няма политическа криза, а войни на олигархията, пише в kultura.bg Калин Янакиев.

Водата

Европейската прокуратура запорира активи на неназован български кмет и други длъжностни лица, разследвани за измама за 2,6 млн. евро. Разследването е свързано с проект за водоснабдяване на българска община, финансиран с пари от Европейския съюз. Новината идва на фона на воден режим в стотици населени места, в много от които беше обявено бедствено положение.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Патриарх Даниил

През последните дни патриарх Даниил направи най-малко две изказвания, в които защити проруската част от Украинската православна църква. Това стана в момент, в който Киев забрани със закон религиозните организации, свързани с Москва. Патриарх Даниил категорично се доказа като проруски, казва журналистът Горан Благоев пред Видка Атанасова.

Друга организация, която публично препотвърждава своята връзка с Москва, е партия "Възраждане". Нейни представители в момента са в Москва за среща на страните от БРИКС.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Телеграм

Френският президент Еманюел Макрон защити страната си от обвинения в това, че тя нарушава свободата на изразяване. Това стана след като в събота вечер Франция арестува собственика на Телеграм Павел Дуров. В момента той е в ареста за най-дългия срок, предвиден във френските закони – 4 денонощия, които изтичат във вторник вечерта. Дотогава би трябвало да му повдигнат обвинения, сред които и това, че Телеграм осигурява лесна комуникация между търговци на наркотици, измамници и хора, разпространяващи детска порнография.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Фронтът

Русия нанесе тежки удари срещу енергийни обекти в Украйна. Това стана в рамките на масирана атака с над 100 дрона и над 100 ракети. Зеленски я определи като една от най-големите, откакто е започнала войната. Ударите са в отговор на украинското навлизане на руска територия, започнало на 6 август. В последните 2 години и половина Русия удвоява или утроява ударите си по Украйна, след като Киев отбележи напредък на фронта.

Зеленски отново призова чуждите държави донори на военна техника да позволят на Украйна да нанася по-дълбоки удари в Русия с тяхно оръжие.

И две препоръки

На филмовия фестивал във Варна Франко Неро взе голямата награда за принос към световното кино. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Стела Енева ще се състезава за България на Параолимпиадата в Париж. Вижте във видеото на Боян Тончев как тренира тя.

… плюс моят личен фаворит

В света се роди и вече укрепва „квартет на резивионистите“. Това са Китай, Русия, Иран и Северна Корея. Това се случва в момент, в който Европа вече не може да разчита на това, че САЩ ще продължат ангажимента си към европейската сигурност. Брюксел ще трябва да скъса по-решително с Русия и Китай и да е по-настъпателен спрямо Иран, пише Владимир Шопов.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG