Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: И Румен Радев сметна за пропаганда живота на ЛГБТ хората. Някой да има план за липсата на вода в страната?


Президентът Румен Радев в компанията на Виктор Орбан, Илхам Алиев и Александър Вучич. Снимката е от 18 юли 2024 г.
Президентът Румен Радев в компанията на Виктор Орбан, Илхам Алиев и Александър Вучич. Снимката е от 18 юли 2024 г.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Президентът срещу ЛГБТ
  • Цветан Василев срещу Пеевски
  • Властите срещу сатирата

Президентът Румен Радев подписа руския закон в България, който забранява „пропагандата“ на ЛГБТ в училищата. В прессъобщение на президентството се казва, че с това „държавният глава е изразил отношението си“ към текста на законовата поправка. Това е повторна декларация от президента за това, че е на страната на отричането на една група хора в българското общество – в случая ЛГБТ хората.

Преди да стане ясна позицията на държавния глава, беше насрочена демонстрация на ЛГБТ общността, която да призове президента да ги защити. Протестът прерасна във възмущение от действията му и искане да подаде оставка.

Законът срещу ЛГБТ в училище не е просто заплаха за хората с различна сексуална ориентация. Той може да прерасне в нещо по-голямо, което може да постави под въпрос европейската идентичност на България. Това казват юристи, с които говори Борис Митов. Те разглеждат думите в приетия – и вече подписан от президента – закон, за да посочат правните абсурди и несъответствия на текстовете с вътрешното и международното законодателство.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Вълка и Мавродиев

Двама души се издирват, за да им бъдат повдигнати обвинения за присвояване в особено големи размери – бизнесменът Румен Гайтански по прякор Вълка и бившият директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев. И двамата са свързани с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Прокуратурата съобщи, че е събрала достатъчно доказателства срещу тях. Тя отхвърли обвиненията в това, че вместо да действа по професионални съображения, се е задействала под партиен натиск да притисне Ахмед Доган.

Зад тази история стои опит на Пеевски да овладее ТЕЦ „Варна“ и морската резиденция на Доган в Росенец, пише „Капитал“. Това са вълчи времена и акция срещу хора на Доган, пише Стояна Георгиева в Медиапул.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

КТБ и Цветан Василев

Цветан Василев, който беше собственик на фалиралата банка КТБ, говори по видеовръзка с депутати. Това стана на заседание на временната комисия, създадена да установи фактите около влиянието на кръговете на Мартин Божанов-Нотариуса и Петьо Петров-Еврото и "Осемте джуджета" в съдебната система.

Василев каза, че депутатът Делян Пеевски е бил вдъхновителят на атаката срещу КТБ, а Петьо Петров – Еврото – изпълнителят.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Режим на водата

Над 200 населени места в България живеят с режим на водата, става ясно от карта на страната, публикувана от „Зелено движение“. Това се дължи на няколко фактора, сред които е критично ниското ниво на язовирите. Такъв е случаят с водоемите „Тича“, „Камчия“, „Ясна поляна“, „Копринка“ и други.

Войната

Великобритания разреши на Украйна да използва нейно оръжие на територията на Русия. Но Киев няма да има право да използва за тази цел ракетите с голям обсег, които е получила от Лондон.

Все още не е ясно каква е генералната цел, която Украйна преследва, като навлезе в Русия, пише Асошиейтед прес, цитирана от Медиапул. Агенция определя решението за такова навлизане като смел и смайващ ход, който променя бойното поле.

Афганистан

Най-малко 1,4 млн. момичета са били лишени от достъп до средно образование, откакто талибаните се върнаха на власт през 2021 г., съобщи ЮНЕСКО. Институцията казва, че с това са били заличени две десетилетия на стабилен напредък за образованието в страната.

И една препоръка

Честит рожден ден на актрисата Хали Бери. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

„Коя е любимата Ви миризма?“, пита интервюиращата. „На парите“, отговаря герой на име Делян Пеевски. Това е измислено интервю в пародийния сайт novonachalo.com, който МВР спря, а после, след натиск, отново пусна. ПП-ДБ казват, че самият иронизиран Пеевски е поръчал на вътрешния министър Калин Стоянов да спре сайта. Друг елемент на историята е това, че властите могат да свалят сайт, ако съдържанието му е незаконно. Но какво незаконно има в сатирата? Дамяна Велева провери какво е станало.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG