Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Възраждане" върви към нов репресивен руски закон. Какво е novonachalo.com?


Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов на трибуната на парламента
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов на трибуната на парламента

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Идеи за закон за "чуждестранните агенти"
  • Сатиричният сайт novonachalo.com
  • Стоките на Temu и AliExpress

„Възраждане“ прокарва с голяма скорост идеи, развивани в Русия поне десетилетие, преди властите в Москва да получат завършен нехуманен профил. „Възраждане“ го прави в рамките на дни. Миналата седмица по тяхна идея беше приета поправка в закон, забраняваща да се говори за ЛГБТ хората в училище. В сряда две парламентарни комисии обсъждаха разширяването на тази норма – със забрана за действия на неправителствени организации в училище и с въвеждане на закон за „чуждестранните агенти“. И двете комисии се председателстват от лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов – за демографската политика и за младежта и спорта. На съвместно заседание те изслушаха представителите на фондация Сингъл степ, която се занимава с ЛГБТ теми. В залата имаше и представители на други организации, чиято дейност е насочена против информацията за ЛГБТ, смятана от тях за „пропаганда“. Тези други организации поискаха въвеждането на два нови текста – за забрана на присъствието на НПО в училищата и за закон за чуждестранните агенти.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Властите срещу хора, свързани с Доган

Комисията за противодействие на корупцията направи обиски във фирми на хора, свързани с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Новината идва в момент, в който ДПС, разбито на два лагера – този на Доган и този на Делян Пеевски, трябва да реши как да постъпи с явяването си на предстоящите избори. Обиските се проведоха в имоти на бизнесмена Румен Гайтански, наричан Вълка, и във фирми, свързани с бившия кмет на Кърджали Хасан Азис. В това число бяха иззети луксозни коли на бизнесмена Гайтански. Медиапул пише, че „Антикорупция“ и прокуратурата са започнали „отстрел на хората на Доган“.

Напомняме ви този текст, в който обясняваме кой е човекът с прякор Вълка. А тук ще научите какъв е бизнесът с едрогабаритни отпадъци, който ощетява бюджета на София.

Властите срещу хора, които осмиват Пеевски

МВР свали сайт, в който има политическа сатира, осмиваща председателя на ДПС Делян Пеевски – novonachalo.com. Сайтът се поддържа от активисти на ПП-ДБ. След като собствениците са се обърнали към друга хостинг компания, властите са възстановили функционирането на сайта, пише „Булевард България“. Главен герой в публикациите на novonachalo.com e Делян Пеевски, а по-второстепенен – министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. „Това е поредното доказателство на кого в действителност е МВР", казва Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

В сряда вътрешният министър отново се срещна с Горица Грънчарова-Кожарева. Тя ще бъде назначена за служебен премиер след 19 август, а министърът е нежелан на поста си от опозицията.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Екстрадиране на български гражданин

Българският гражданин Милан Димитров е бил екстрадиран от Гърция в САЩ, където го разследват за нарушаване на санкциите към Москва – предполага се, че той е изнасял от САЩ стоки с двойна употреба, които през България са стигали до Русия. Партия „Възраждане“ се обяви повторно в защита на Милан Димитров. Първият път това стана през март 2024, когато партията настояваше да се освободи Димитров от гръцки затвор.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Войната

Украйна продължава да напредва в територията на руската Курска област. Президентът Володимир Зеленски съобщи, че страната му вече контролира 74 руски селища. На 6 август Украйна навлезе в Русия. Докъде стигна тя можете на видите в "Големият въпрос" на Свободна Европа. Абонирайте се за канала ни в YouTube за още интересни разговори с ключови личности.

И две препоръки

Честит рожден ден на актьора Стив Мартин. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Стоки на три големи доставчика съдържат токсични вещества, съобщиха властите в Южна Корея. Това са Shein, Temu и AliExpress, които предлагат огромен избор на дрехи и обувки на изключително ниски цени.

… плюс моят личен фаворит

Има две особености на руския закон в българския парламент, който забранява ЛГБТ в училище и нарича съществуването на хора „пропаганда“. Първата е, че битката срещу ЛГБТ се води на много фронтове, а не само в законодателството. Втората е, че има три партии, които смятат за своя заслуга да въвеждат норми, които не съвпадат нито с българското законодателство, нито с европейското. Това са „Възраждане“, ИТН и БСП. Вижте какви факти откри Дамяна Велева.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG