Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: „Галъп“ е отишла в ръцете на тръмписти. Брюксел реагира за поправката анти ЛГБТ


Хелена Дали, еврокомисар по равенството
Хелена Дали, еврокомисар по равенството

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • „Булгартрансгаз“
  • Законът срещу ЛГБТ хората
  • ДПС

Украйна продължава да напредва в руска територия. Във вторник тя обстрелва с дронове два руски региона. Руската Белгородска област обяви регионален режим на извънредно положение.

Лаура Кьовеши

Европейската прокуратура влезе в офисите на държавната „Булгартрансгаз“. Проверката е свързана с договора с турската газова „Боташ“. Той беше сключен по време на служебния кабинет с премиер Гълъб Донев, назначен от президента Румен Радев. Вътрешният министър Калин Стоянов каза, че действия на Европейската прокуратура се извършват в още няколко града като Сливен и Козлодуй

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

„Галъп интернешънъл Болкан“

Социологическата агенция „Галъп интернешънъл Болкан“ е отишла в ръцете на „консерватори и тръмписти“, казва Андрей Райчев, доскорошният съсобственик на агенцията, която беше продадена в началото на седмицата. Купувач е дружество, оглавявано от Борислав Цеков. Сред новите управляващи на агенцията са Петър Кичашки и Георги Близнашки. "Ако са идиоти, които използват агенцията за "тази партия ще спечели 12%, а тя спечели 3%", ще похабят агенцията, но не вярвам да го направят", каза Андрей Райчев в интервю за БНР.

Законът срещу ЛГБТ хората

Еврокомисарят по равенството Хелена Дали проучва дали руската поправка в българското законодателство, насочена срещу ЛГБТ хората, нарушава правото на ЕС. Ако е така, и България не се коригира, Европейската комисия може да започне наказателна процедура срещу страната, пише Медиапул. Новият текст забранява нещо, което нарича „пропаганда“ на ЛГБТ в училище. Дали е попитала министъра на образованието Галин Цоков какво точно означава текстът, до какви санкции води и как ще се прилага.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

МВР

Шефът на областната дирекция на полицията в Пловдив Георги Чергов подаде оствка. Заедно с него това правят още трима началници. Причината е инцидент от понеделник, при който 7-годишно момче застреля баща си в сграда на МВР в Пловдив. За оставките се разбра след посещение на служебния министър Калин Стоянов на място и на фона на призиви за смяна на самия Стоянов.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

ДПС и изборите

ДПС е една единствена партия, а в нея има две непримирими групи. Как ще се явят на избори при това положение? Катерина Василева провери и откри пет варианта. Двата най-малко вероятни са двете крила (на Пеевски и на Доган) да се обединят или да не се яви на избори нито едното, нито другото. Два по-вероятни варианта са да се свика Национална конференция, на която едното крило да изгони другото; или едното крило да се яви на изборите с друга партия или коалиция, която е вече регистрирана. А в момента най-вероятно изглежда петото, последното: Пеевски и Джевдет Чакъров да се надпреварват кой ще регистрира партията за изборите, а после загубилият да оспорва решението.

Израел, Иран

Израел се подготвя за евентуална атака от страна на Иран. На част от офицерите в армията беше забранено да пътуват, а на друга беше заповядано да се върнат от чужбина. Напрежението ескалира, след като в края на юли лидерът на Хамас Исмаил Хания беше убит в Иран. След това Иран каза, че има „дълг“ да отмъсти за него. В последните дни САЩ, Италия Франция, Германия и Великобритания вече призоваха Иран за сдържаност, но държавата отхвърли това искане. Белият дом говори за нападение, предстоящо в рамките на седмица.

И една препоръка

Честит рожден ден на Алън Шийрър, който е един от най-добрите футболисти в историята. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Украинската офанзива на територията на Русия вече има важни последствия. Първо, властта в Москва е разклатена, второ, Украйна подсилва бойния си дух, пише Димитър Бечев за Свободна Европа.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG