Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Галъп" си смени собственика насред политическа криза. Украйна държи 1000 кв. км в Русия


Социолозите Андрей Райчев (вляво) и Кънчо Стойчев продадоха своята агенция "Галъп интернешънъл Болкан" на Борислав Цеков.
Социолозите Андрей Райчев (вляво) и Кънчо Стойчев продадоха своята агенция "Галъп интернешънъл Болкан" на Борислав Цеков.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • "Галъп интернешънъл Болкан"
  • Законът срещу ЛГБТ хората
  • Украйна в Русия

Украйна съобщи, че вече контролира около 1000 кв. км в Курска област на Руската федерация. Два дни по-рано тези километри бяха 650, а още два дни по-рано – 430. Москва посочва други данни. В понеделник тя евакуира жители на още една своя област, която граничи с Украйна. Киев навлезе в руска територия на 6 август, информацията за хода на действията е невъзможно да се провери навреме по независим път.

„Галъп интернешънъл Болкан“

Социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев продадоха своята агенция „Галъп интернешънъл Болкан“ на дружество, оглавявано от Борислав Цеков. С новия собственик агенцията ще извършва и изследователска дейност в областта на конституционното право и ще извършва мониторинг на антидемократичните идеологии под ръководството на Петър Кичашки и Георги Близнашки.

Борислав Цеков беше депутат от НДСВ, после, заедно с Кичашки, беше в правния екип на президента Румен Радев. Цеков е известен с критичните си коментари към правозащитни организации. Петър Кичашки е член на Комисията за защита от дискриминация, назначен от президента Радев. Георги Близнашки беше в ръководството на БСП, а през 2014 стана служебен премиер, назначен от президента Росен Плевнелиев. И тримата са доктори по конституционно право. Цеков и Кичашки бяха глобени за незаконно използване на лични данни, но решението беше отменено заради изтичане на давността, пише Медиапул.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

МВР. Пеевски

Полицаи защитиха министъра на вътрешните работи Калин Стоянов с демонстрация пред парламента, обявена за спонтанна. Новината дойде на фона на намеренията министърът да бъде сменен в следващото служебно правителство. Борис Митов беше на протеста и не видя в него много белези на спонтанност.

България отплува от света, докато си носи Делян Пеевски на рамо, пишат Иван Бедров и Елица Симеонова. Те говорят с различни експерти от България и чужбина и стигат до извода, че в момента за първи път от години има възможност да се промени тежестта, която Пеевски има в управлението на България.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Законът срещу ЛГБТ

Над 7000 души и 76 неправителствени организации подписаха искане до президента Радев да наложи вето на руския закон в България, който забранява „пропагандата“ на ЛГБТ в училище. Искането беше внесено от организациите „Действие“ и „Будителките“.

Учител в частно училище в София повдига пред Дамяна Велева въпросите, които е поставил пред него законът срещу ЛГБТ. Учителят е женен за своя партньор, с когото има дете, не крие сексуалната си ориентация, не е имал проблеми за това с колеги, родители и деца, но сега се пита дали изобщо би могъл да остане на работа.

Вижте и видеото, в което обясняваме какво представляват законовите поправки, забраняващи „пропагандата“ на ЛГБТ.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Сърбия

Активисти в Сърбия заплашват президента Александър Вучич с "радикални мерки", ако не освободи задържаните от многохилядните протести в страната през уикенда до сряда. Участниците искат да бъде спрян проектът за добив на литий от мултинационалната компания „Рио Тинто“.

И една препоръка

„Аеросмит“ се оттеглят от концертна дейност. Фронтменът на групата Стивън Тайлър е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Най-доброто, което можем да направим за Русия, е да я победим, казва историкът от Йейл Тимъти Снайдър. Вижте интервюто му за украинската редакция на Радио Свободна Европа.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG