Връзки за достъпност

Извънредни новини

Откриха телата на двамата изчезнали при взривовете в Елин Пелин и още един свидетел


Взривовете край Елин Пелин продължават трето денонощие
Взривовете край Елин Пелин продължават трето денонощие

"Открити са две силно обгорели тела, за които се предполага, че са на двамата мъже, за които се знаеше, че са били в складовете при възникването на инцидента край Елин Пелин", съобщиха от прокуратурата. Предстои тяхната идентификация.

Така жертвите на взривовете край Елин Пелин вече са четири.

Инцидентът се случи в четвъртък в склад за фойерверки, собственост на фирма "Енигма". Пожарът започна около 18:30 ч., а причините все още не са ясни.

„Трето денонощие сме свидетели на продължаващите гърмежи. Вътре има доста стока“, каза Калин Стоянов. По думите му „самият склад е обезопасен“, а стените му са здрави.

Ясен общият брой на хората, които са били в складовете в деня на инцидента. Това са общо шест души. Четирима от тях са загиналите, от които двама са с установена самоличност - доц. Петър Шишков и неговата дъщеря. Двама са оцелелите – охранител и още един мъж, който е установен след това.

Калин Стоянов каза, че вторият свидетел на инцидента е издирен от полицията. Това е „младо момче“, което „реално в продължение на около 15 минути е било вътре, докато пожарът се е развил. Той казва, че първоначално е влязъл в един микробус, където се е опитал да се скрие“. Стоянов каза, че момчето е успяло да избяга и не се е обадило в полицията, а се прибрало вкъщи и „пуска телевизора, а ние през това време се опитваме да разберем кой е бил там“, каза Стоянов. По-късно Стоянов уточни, че момчето е подало сигнал до телефон 112, още докато се е намирало на територията на горящите складове и това е вторият регистриран сигнал за взривовете.

По думите на Стоянов по първоначални данни „момчето е било в средата на складовата база. Първо се е чул взрив, а след това огън. Този взрив е започнал от началото на складовата база“. По думите на Стоянов „вероятно това са помещенията, където се е подготвяла стоката, която да се изнася за въпросното тържество“.

Все още не ясно какво количество пиротехника е имало в складовете. "Въпрос на време е да се установи, какво е имало по документи в склада, а каква е била реалността е съвсем друга тема", каза Стоянов.

"Работим по всички възможни версии – от човешка небрежност, до техническа неизправност. Ще проверим и версията за умишлено деяние", каза окръжният прокурор на София Наталия Николова.

Вътрешният министър съобщи, че няма кадри от видеонаблюдението в складовете. Причината е, че сървърите за съхранение са били вътре в склада и са унищожени при пожара. „[Собственикът] не е извел наблюдението навън“, каза Стоянов.

Вътрешният министър каза, че складовете са обезопасени, но все още има опасност при влизане и се чуват експлозии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено. Какво точно се случи на 9 септември 1944
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00
XS
SM
MD
LG