Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Пожарите и жегите остават. ДПС-Пеевски пак намаля


Пожар в Сакар
Пожар в Сакар

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Пожарите
  • ДПС-Доган
  • Васил Терзиев

Пожарите превзеха много места и унищожиха стотици декари земя, гора и постройки, на места ситуацията остава критична и тази сутрин. Най-тежък е случаят в село Воден, ямболско, което беше обкръжено от три страни от огън, половината село изгоря, а хората се спасяваха сами. Новото голямо огнище е в района на Свиленград. Край Хисаря хората се изправиха срещу 5-метрова огнена вълна. В Отец Паисиево, Карловско, са изгорели повече от 10 къщи. България получи помощ от ЕС, пристигнаха два хеликоптера от Чехия, помага и Турция. Доброволци говорят за 120 дка изпепелена земя около Свиленград, още 50 дка – до Хасково и Хисаря.

Високите температури се запазват и днес, кодът е червен за почти цялата страна.

ПП-ДБ остават сами

4 партии няма да подкрепят декларацията за готовност за антикорупционни реформи на ПП-ДБ. Това са ГЕРБ, "Възраждане", БСП и ИТН. По-рано коалицията беше предложила първо да намери антикорупционно мнозинство, а чак след това да се опита с него да състави правителство. Очевидно няма да стане.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

ДПС

ДПС-Доган предложи два законопроекта, които са ключови за избирателите на движението. Единият е насочен към репресираните по време на комунизма, а другият – към производителите на тютюн. Формално тези депутати са независими, но при внасянето на двата документа са се подписали като "народните представители на ДПС (без Пеевски и група)".

Още един депутат – Хюсни Адем – напусна групата на ДПС-Пеевски. Сега вече бизнесменът разчита на 22 души. В парламента бяха влезли 47 политици на движението, но после повечето бяха прогонени от Пеевски или напуснаха сами.

Ако искате съвсем набързо да разберете какво става в ДПС, вижте това 2-минутно видео.

Васил Терзиев

Кметът на София Васил Терзиев е под непрекъснати проверки на най-различни служби. Последната е от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Тя му търси сметка за това, че той е спрял един конкурс. Кметът наистина го беше спрял, но после се отказа и оттегли решението си. Става дума за конкурса за възстановяване на Войнишкия мемориал в парка пред НДК. Спорът за паметника беше архитектурен, но вече стана и политически. Дамяна Велева разказва.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Скопие и София

Северна Македония е готова да говори с редовно правителство в София, но не и със служебно. Това става ясно от интервю на премиера Християн Мицкоски за македонска телевизия. Премиерът отново каза, че Скопие няма задължението да включи българите в своята конституция, ако иска да преговаря за членство в ЕС. Това не е вярно.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Фронтът

Украйна продължава да нанася удари по руски системи за противовъздушна отбрана. Това става, защото Киев иска да създаде условия за разполагането на изтребителите F-16, които се очакват в страната. Твърдението е на американския Институт за изследване на войната.

Доналд Тръмп

САЩ са имали разузнавателна информация, че Иран готви заговор за убийство срещу Доналд Тръмп, съобщи CNN във вторник. Заради това през последните седмици охраната му е била засилена. Белият дом каза, че няма данни за чуждестранно съучастие в покушението срещу Тръмп, а Иран определи обвиненията като неоснователни и злонамерени.

От години службите за сигурност на САЩ се притесняват, че Техеран ще отвърне на Тръмп за това, че през 2020 г. нареди убийството на иранския военен командир Касем Солеймани с дрон.

И две препоръки

Той е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология. Той е и единственият в света, който печели два златни медала в олимпиади по две различни науки – биология и химия. 17-годишният Виктор Лилов е Човек на деня на Свободна Европа.

Изследователят Александър фон Хумболт е един от великите европейци, за които разказва Пламен Асенов.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG