Връзки за достъпност

Извънредни новини

Виктор Лилов, който е най-добрият ученик в света и по биология, и по химия


Виктор Лилов
Виктор Лилов

Има ли човек, който може да се яви последователно на олимпиади по различни науки и да ги спечели? Който може в една година да вземе два златни медала от най-престижните международни състезания по наука? Има. Той се казва Виктор Лилов и е Човек на деня на Свободна Европа.

Той е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология. Той е и единственият в света, който печели два златни медала в олимпиади по две различни науки - биология и химия.

Тази година 17-годишният Виктор Лилов завършва Софийската математическа гимназия (СМГ). И с математиката е много добър, разбира се, но силата са му биологията и химията. Там той е най-добрият в света.

Преди дни приключи Международната олимпиада по биология (IBO) в Казахстан - най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят, съобщи Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН). Всяка година на олимпиадата се събират над 300 от най-добрите по тази наука ученици от над 80 държави.

На нея Виктор Лилов печели златен медал, но записва и друго световно постижение: той става единственият в света за цялата история на олимпиадите носител на златни медали от двете най-престижни международни състезания по биология и химия. Защото само година по-рано Виктор Лилов печели златен медал и на Международната олимпиада по химия, която се провежда в Швейцария.

Виктор Лилов има златен медал и от Международната Менделеевска олимпиада през 2024 г. Така най-престижните му отличия стават общо три.

Всъщност, рядко има ученици, които се явяват на международни олимпиади в повече от една наука. Там нивото е много над училищното и подготовката изисква години упорит труд. Спечелването на медал в две дисциплини е свръхпостижение, а два златни медала е направо невероятно.

"Аз живея с максимата, че трябва да се трудим", казва Виктор Лилов в интервю за бТВ. "Амбицията и хъсът са нещата, които ни карат да се движим напред, да се трудим и да постигаме успехи. Без тях, независимо колко сме талантливи, няма как да се получат нещата".

Виктор Лилов с медала си от Международната олимпиада по химия от 2023 г.
Виктор Лилов с медала си от Международната олимпиада по химия от 2023 г.

Виктор заобичва биологията в шести клас, запален от учителката си в СМГ Миглена Георгиева. От седми клас всяка година участва в националните олимпиади.

Интересът му към химията идва пак от учител - Борис Толев от СМГ. От девети клас Виктор Лилов ходи на националните олимпиади и по химия.

Но голямото признание идва от международните състезания. През 2023 г. Виктор Лилов става най-добрият олимпиец на България от всички международни олимпиади по науки. През 2024 г. той е с най-добър резултат в страната по химия и биология - и на националния, и на подборния кръг.

Само след дни Виктор ще участва и в Международната олимпиада по химия за 2024 г. в Саудитска Арабия.

А наесен му предстои нещо наистина вълнуващо - да тръгне по стъпките на учените от Тринити колидж, Кеймбридж, които са наградени с 34 Нобелови награди.

Сред възпитаниците на Тринити са бащата на емпиризма Франсис Бейкън, шестима британски премиери, физиците Исак Нютон, Джеймс Клерк Максуел, Ърнест Ръдърфорд и Нилс Бор, математиците Сриниваса Рамануджан и Чарлз Бабидж, поетите лорд Байрон и лорд Тенисън, писателите Владимир Набоков и А. А. Милн, историците Лорд Макаули и Г. М. Тревелиан, философите Лудвиг Витгенщайн, Бъртранд Ръсел и Г. Е. Мур.

В един от най-добрите университети в света Виктор Лилов ще учи "Природни науки" от един от петимата най-добри учени на органичната химия - проф. Стивън В. Лей.

Форум

XS
SM
MD
LG