Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да се борим докрай". Девойките на България по волейбол, които промениха историята


Момичетата от българския национален отбор по волейбол за девойки до 18 години и треньорката им Антонина Зетова след победата на финала на европейското първенство, 14 юли 2024 г.
Момичетата от българския национален отбор по волейбол за девойки до 18 години и треньорката им Антонина Зетова след победата на финала на европейското първенство, 14 юли 2024 г.

Те още нямат 18 години, но вече са европейски шампионки. България никога преди не е виждала подобен успех във волейбола за девойки. Националният тим в тази група спечели европейското първенство и влиза в рубриката Човек на деня на Свободна Европа.

Четиридесет и две години. Толкова са изминали от последния път, когато България участва на финал на европейско по волейбол за подрастващи жени.

Тогава част от родителите на сегашните волейболистки в тази група вероятно още не са били родени. Сега дъщерите им отбелязаха успех, който промени историята.

В събота момичетата от българския национален отбор грабнаха златото на Европейското първенство по волейбол за девойки до 18-годишна възраст след убедителна победа на финалния мач.

„Емоциите са невероятни. Просто не мога да ги опиша“, каза след края на шампионата разпределителката Димана Иванова, цитирана от Българската федерация по волейбол.

„Още не сме осмислили успеха със сигурност, но много се радваме за това, което постигнахме, и че успяхме след толкова много време България да е на върха във волейбола“, добави либерото на отбора Виктория Нинова, която носи и капитанската лента.

На 13 юли България победи Белгия с категоричен резултат от 3:0 на финала на шампионата.

Решаващата среща дойде след близо две седмици на мачове в Гърция и Румъния. В груповата фаза България постигна шест победи и само една загуба, а на полуфинала момичетата отстраниха един от фаворитите на първенството - Италия.

Мачът с италианките беше труден за българския тим, защото изглеждаше почти загубен. Въпреки това момичетата успяха да надделеят с 3:2 и да продължат напред към финала.

„Когато изоставахме срещу италианките в тайбрека, си казахме, че трябва да се борим докрай и да не се отказваме. Че нещата ще се получат“, разказа Виктория Нинова за финалния мач и добави, че срещата с Италия е била любимата ѝ от първенството.

Националният отбор на България по волейбол за жени до 18 години празнува победата си на европейското, 13 юли 2024 г.
Националният отбор на България по волейбол за жени до 18 години празнува победата си на европейското, 13 юли 2024 г.

„Всички се бяхме надъхали за първото място и вярвахме, че можем да го постигнем“, каза друга състезателка от тима - 14-годишната Дарина Нанева. И добави:

Важно е да сме все толкова колективни и да се държим заедно.
Дарина Нанева

„Важно е да сме все толкова колективни и да се държим заедно“.

Нанева беше избрана за най-добра блокировачка на шампионата. Освен нея в „идеалния тим“ влязоха още две представителки на българския отбор. Димана Иванова получи наградата за най-полезна състезателка на първенството, а Калина Венева стана най-добрата втора посрещачка.

Венева също е на 14 години и е от София. Пред БНТ разказва, че от много малка е в залата и се е запалила по този спорт заради майка си, която е бивша професионална волейболистка.

Подобен е случаят с много от представителките на националния отбор, които са дъщери на бивши състезатели. Според Венева това е много полезно, защото родителите ти се превръщат в първите ти треньори.

Младата волейболистка разказва и че трудно съвместява училището със спорта, но все пак се справя. Когато тренираш професионално, докато междувременно си ученик в гимназия, често нямаш време за учене и излизания.

„Ние сме израснали с волейбола“, казва тя. А след победата на европейското добавя, че „ключът към успеха е много труд, много борба и сплотен отбор“.

За волейболистката е по-важен отборният успех и това да помага на отбора, отколкото да преследва индивидуални постижения.

„Указанията на треньора ни бяха най-вече да бъдем спокойни, да не се притесняваме и да гледаме следващата точка и следващата топка“, каза още Венева след победата.

Антонина Зетова и момичетата от националния тим, 13 юли 2024 г.
Антонина Зетова и момичетата от националния тим, 13 юли 2024 г.

Старша треньорка на националния отбор за жени до 18 години е Антонина Зетова - бивша национална състезателка по волейбол.

Тя стана селекционерка на българския тим през ноември 2023 г. и оттогава е извела отбора до две големи победи - сребро от Балканското първенство по волейбол в Тирана, а вече и злато от европейското.

„Никой от нас не си е представял, че може да стигнем толкова далече“, каза Зетова след победата в събота, цитирана от Българска федерация волейбол (БФВ).

За нея най-голямото препятствие на европейското е бил мачът с Турция в груповата фаза. Именно турският отбор победи България на Балканиадата през юни тази година.

По думите на Зетова момичетата са имали и много други тежки моменти по време на шампионата, но не са се отказали до последно.

„Догодина ще бъде вече много по-тежко. Ние ще бъдем в ролята на фаворит. Вие ще имате големи очаквания от нас. Нормално е това. И трябва да имаме психическата сила да ги понесем“, каза още Зетова.

Според нея момичетата, които в момента се състезават в групата до 18 години, са на много по-високо ниво от състезателките от нейното поколение.

Новото поколение е много по-можещо, много по-искащо, много по-осъзнато.
Антонина Зетова

„Новото поколение е много по-можещо, много по-искащо, много по-осъзнато“, казва Зетова.

На въпроса повече талант или повече упоритост вижда в новите европейски шампионки, Зетова отговаря, че има и от двете, защото талантът не може да доведе до такива успехи без упоритост и трудолюбие.

След победата си на европейското момичетата от националния отбор бяха наградени от президента на БФВ Любомир Ганев.

„Това е огромен успех на българския волейбол. И най-важното - на неговото бъдеще“, каза той и добави:

„Много от тези момичета са далеч от 18 години, а вече играят като зрели жени. Сигурен съм, че тепърва ще имаме много радост с тях.“

През 1982 г. се провежда последният финал на европейско първенство по волейбол за девойки с българско участие. Тогава България завършва на второ място.

  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

Форум

XS
SM
MD
LG