Връзки за достъпност

Извънредни новини

Има опасност от пожари в почти цялата страна. Високите температури се задържат


Хеликоптер потушава пожар в Пловдивско.
Хеликоптер потушава пожар в Пловдивско.

В 21 области на северна и южна България е обявен червен код за опасност от пожари, докато по-ниската степен – оранжева, е обявена за други области в централна и източна България. Това съобщава Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН) за събота, 13 юли.

Новината идва ден, след като пожари избухнаха в различни населени места. В някои от тях беше обявено бедствено положение, съобщава БТА.

Червен код за опасност означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони, пояснява бТВ. Те са трудни за овладяване, защото действията на пожарникарите са ограничени само по фланговете на пожара.

Не трябва да се хвърлят незагасени цигари, да не се борави с огън на открито и да не се палят сухи треви и стърнища, призовава ПБЗН за всички области с код червено или оранжево. Това предупреждение важи за почти цялата страна.

В събота се очакват още високи температури в цялата страна, като максималните ще бъдат между 35 и 40 градуса. За София се очаква да достигнат около 35 градуса.

В петък Област Хасково обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград. Причината са две големи огнища, обхващащи землищата на село Горноселци, община Ивайловград и село Срем, община Тополовград.

По-късно през деня пожар е изгорил повече от 10 къщи в ивайловградското село Горноселци. Според кмета на Ивайловград Диана Овчарова ситуацията край Горноселци е много сложна, защото селото е обградено от борова гора, а пожарът е тръгнал и към съседното село Покрован.

Пожар е възникнал и край свиленградското село Студена, съобщава БТА.

В Пловдивско също има пожари. Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева обяви частично бедствено положение в Хисаря и Калояново. Мярката се въвежда с цел да бъдат ликвидирани пожарите в землищата на хисарските села Песнопой и Михилци, и калояновските - Сърнегор и Отец Паисиево.

Около 2000 дка са засегнатите площи от огъня в двете общини - Хисаря и Калояново.

В гасенето на пожарите се включват както пожарникари, така и военнослужещи от близки баси на министерството на отбраната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG