Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Радев мисли за избори наесен. Пеевски вече не иска да се цепи от Доган. Лейбъристите триумфират


Пловдивският гарнизон отбеляза с марш и заря-проверка бойния си празник на площад "Централен" в града, 4 юли 2024 г.
Пловдивският гарнизон отбеляза с марш и заря-проверка бойния си празник на площад "Централен" в града, 4 юли 2024 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Задават се нови избори през септември
  • Заплахите във "Величие" продължават
  • За какво мечтае Божидар Саръбоюков

Президентът Румен Радев не приема "безгръбначната позиция" на България спрямо военната помощ за Украйна, нито София да се превръща в "безсрочен донор" на Киев. Така Радев обясни отказа си да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон идната седмица.

Тук можете да си припомните този сюжет и да прочетете как изглежда поведението на Радев отстрани. А ако искате да се информирате за последните новини от фронта в Украйна, следете този блог.

Още един изключен от ДПС

Радев коментира и очертаващата се невъзможност този парламент да избере редовен кабинет, като каза, че не би насрочил нови предсрочни избори преди средата на септември. На този фон парламентарната група на ДПС изключи още един депутат.

Делян Пеевски опита да тушира напрежението, като заяви, че в партията му няма разцепление и с почетния председател "г-н Доган ще бъдем заедно". Другият съпредседател на движението Джевдет Чакъров обаче каза, че "като цяло в парламентарната група на ДПС има напрежение", цитиран от "Медиапул".

Тук можете да прочетете повече подробности за депутатите на ДПС, които отказаха да се съобразят с волята на Пеевски и в сряда гласуваха "против" предложеното от ГЕРБ правителство, разцепвайки вота на групата си. А тук можете да видите какви бяха реакциите в парламента на следващия ден.

Препоръчвам ви и този текст на Катерина Василева, който опитва да отговори на въпроса защо ГЕРБ провали вече седем поредни мандата за съставяне на правителство. Не пропускайте и този анализ на "Капитал" за това как се стигна до разцеплението в ДПС.

Заплахите във "Величие"

Въпреки че не се разцепи при гласуването за проектокабинета на ГЕРБ, както се очакваше, парламентарната група на "Величие" все още има проблеми. Депутатката Виктория Василева съобщи, че получава заплахи за живота си и каза, че сред колегите ѝ има неразбиране как функционира парламентът, цитирана от "Дневник".

Председателят на групата на "Величие" Николай Марков пък заяви, че другият лидер на партията Ивелин Михайлов е човек "със семпъл ум", който има "посткомунистически възгледи", пише "Клуб Z". Ако сте пропуснали за какво се карат двамата, тук можете да си припомните как започна конфликтът им.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Прокурорският произвол срещу Тупарев

Прокуратурата на практика призна, че си е позволила произвол срещу продуцента Нико Тупарев и се отказа да поддържа искането си за постоянния му арест пред втората инстанция на съда.

Софийският градски съд осъди на 6 години затвор Адриан Антонов, който уби с колата си млада двойка на столичния бул. "Сливница". Съдът му определи присъда от 9 години, но я намали, защото делото се разгледа по съкратената процедура.

"Най-бедната държава в Европейския съюз" отдавна се ползва като синоним за България от чуждестранни медии, политици, анализатори. И статистиката го потвърждаваше. Това сега се променя. Тук можете да разберете кой се настани на последното място по благосъстояние в ЕС.

Победата на лейбъристите

Лейбъристите печелят триумфална победа на предсрочните парламентарни избори във Великобритания, предава БНТ. В този текст на Павела Костова можете да прочетете повече за политическите промени, които се очаква да настъпят след краха на консерваторите, управлявали Обединеното кралство през последните 14 години.

Владимир Путин проведе разговори с Реджеп Тайип Ердоган и Си Дзинпин по време на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество. Тук можете да прочетете какво обсъдиха лидерите на Русия, Турция и Китай.

Обрат за Григор Димитров на Уимбълдън

Григор Димитров се класира за третия кръг на Откритото първенство на Великобритания. Той победи след обрат от 0:2 сета китаеца Джунчен Шън с 5:7, 6:7(4), 6:4, 6:2, 6:4, съобщава БНР.

На финала ви препоръчвам историята на Божидар Саръбоюков, който наскоро спечели третата си титла на България в дългия скок и сега мечтае за медал на олимпийския си дебют в Париж. Той беше Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG