Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Борисов очаква "някой трик" за кабинета. "Величие" се оплака от хакване. В ДПС зрее недоволство


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов (вдясно) напуска президентството, следван от охраната си и номинирания за премиер Росен Желязков, 1 юли 2024 г.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов (вдясно) напуска президентството, следван от охраната си и номинирания за премиер Росен Желязков, 1 юли 2024 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • ГЕРБ веднага предложи правителство
  • Оставка в Църквата заради Даниил
  • Франция и Португалия са на четвъртфинал

Росен Желязков от ГЕРБ взе от президента Румен Радев първия проучвателен мандат за съставяне на правителство и веднага му го върна изпълнен. Тук можете да видите кой влиза в проектокабинета на партията.

"Ако правителството мине с някой трик, дали някои не дойдат, дали някои ни подкрепят не като партия, не като мнозинство, което да изпълнява нашата програма, то тогава правителството ще има много кратък живот - не, че някой ще го събори, ние ще излезем от него", каза на излизане от президентството лидерът Бойко Борисов, цитиран от "Медиапул".

Колегите от "Капитал" пишат, че с предложенията си за министри в проектокабинета "Желязков" Борисов поделя сферите си на влияние със съпредседателя на ДПС Делян Пеевски.

Откраднатият профил на Ивелин Михайлов

Изказването на Борисов в президентството беше последвано от изявление в профила на съоснователя на "Величие" Ивелин Михайлов в социалната мрежа Екс, че неговите депутати ще подкрепят правителството на ГЕРБ.

Веднага след това обаче самият Михайлов каза пред БНР, че профилът му е бил хакнат и публикацията за подкрепата за кабинета на Желязков не е истинска. Това съобщи и партийната страница на "Величие във Фейсбук.

Бунт срещу Пеевски в Асеновград

Местната организация на ДПС в Асеновград възнегодува срещу чистката в редиците на движението, наречена от лидера му Пеевски "новото начало", съобщава "Клуб Z". Цялата декларация, приета от асеновградската структура, можете да видите в "Дневник".

Някои вече определят случващото се в ДПС като "взривяване", пише Емилия Милчева в "Дойчев веле". Не пропускайте нейния коментар по темата.

Първи протестен акт срещу избора на Даниил

Изборът на Даниил Видински за патриарх на Българската православна църква провокира оставката на игумена на Църногорския манастир архимандрит Никанор. Тя обаче не беше приета. Препоръчвам ви и това видео с Павела Костова, от което ще разберете подробности за личността на наследника на покойния патриарх Неофит.

Временният главен прокурор Борислав Сарафов разпореди проверка на обвинителя Димитър Франтишек Петров от Софийската градска прокуратура, който разследва продуцента Нико Тупарев. Ако сте забравили кой е прокурор Петров, припомнете си този текст за него отпреди три години, когато той беше командирован временно във Върховната касационна прокуратура.

Подуправителят на БНБ Андрей Гюров пък обжалва решението на антикорупционната комисия, че той се намира в условията на несъвместимост, докато заема поста си в Централната банка.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Защо Радев не иска да ходи на срещата на НАТО

Предстои среща на върха на съюзниците от НАТО. Те ще вземат важни решения за подкрепата за Украйна. Българският президент отказва да отиде. Той не споделя националната позиция за руската инвазия. Има ли друга причина? Текстът на Видка Атанасова търси отговор на този въпрос.

Ако искате да се информирате за последните новини от фронта в Украйна, следете този блог.

Северна Македония няма опция да предоговаря с България ангажимента си за вписване на българското малцинство в конституцията. Това каза посланичката на САЩ в Скопие Анджела Агелер в интервю пред македонската служба на Радио Свободна Европа.

Победата на Льо Пен във Франция

Крайнодесният "Национален сбор" на Марин льо Пен спечели първия тур на парламентарния вот във Франция, който се проведе в неделя. Това стана, след като на 9 юни президентът Еманюел Макрон изненадващо свика предсрочни парламентарни избори заради резултатите от европейския вот.

През 2020 г. Великобритания излезе от Европейския съюз. Британското общество обаче не е доволно - вече 60% казват, че искат повторно присъединяване към ЕС. Не пропускайте този текст на Владимир Шопов.

Вратар класира Португалия напред на Евро 2024

Франция се класира за четвъртфинал на Евро 2024, след като победи с 1:0 Белгия с автогол на Ян Вертонген в 85-ата минута.

В следващата фаза французите ще се изправят срещу Португалия, която отстрани Словения с дузпи, след като вратарят Диого Коща отрази всичките удари на словенците от бялата точка за победа с 3:0. В редовното време и продълженията мачът завърши 0:0.

Тук можете да си припомните някои емблематични изпълнения на дузпи от историята на европейските първенства. А тук можете да намерите информация за всички оставащи срещи на турнира до финала на 14 юли в Берлин.

И още две предложения

Те живеят под постоянни смъртни заплахи и денонощна полицейска охрана, но вярват, че смелостта е да продължиш напред въпреки страха. Те са жени, които застават срещу Четвъртата мафия в Италия, за да върнат законовия ред в Пулия. Не пропускайте този текст.

Препоръчвам ви и историята на рап кралицата Миси Елиът, която в понеделник имаше рожден ден и беше Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG