Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Русофил оглави Църквата. ГЕРБ взима първия мандат. Крайната десница печели във Франция


Новият български патриарх Даниил и президентът Румен Радев пред Паметника на Незнайния воин, 30 юни 2024 г.
Новият български патриарх Даниил и президентът Румен Радев пред Паметника на Незнайния воин, 30 юни 2024 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • "Въртележката" с мандатите започва
  • Чистката в ДПС продължава
  • Елиминациите на Евро 2024 са в ход

Новият патриарх на Българската православна църква е досегашният Видински митрополит Даниил. Той е известен с позициите си в защита на Русия.

Колегите от "Медиапул" са събрали няколко скорошни примера за негови проруски изказвания. Препоръчвам ви и това видео с Видка Атанасова, от което ще разберете защо е важен изборът на патриарх. Не пропускайте и този текст на Георги Тенев по темата в "Дневник".

"Въртележката" с мандатите за съставяне на правителство започва в понеделник. Президентът Румен Радев връчва първия на ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов обаче не успя да намери подкрепа от друг, освен от ДПС, затова последния вариант, предложен от лидера ѝ, беше правителство на малцинството.

"Новото начало за ДПС"

ДПС свали доверието си от дългогодишния депутат на движението Рамадан Аталай. Съпредседателят Делян Пеевски каза, че "новото начало за ДПС е факт" и "който не го разбира, остава в миналото".

Това беше последвано от новината, че дългогодишната лична секретарка на Ахмед Доган - Биршен Ибрямова, е била освободена от централата на ДПС, пише "Медиапул". Препоръчвам ви и този текст на "Дневник", посветен на държавната охрана на Доган, за която преди няколко дни стана известно, че е била свалена.

Самият Доган засега запазва мълчание, а случващото се в партията му все повече заприличва на чистка.

Председателката на БСП Корнелия Нинова в оставка пък няма право да се кандидатира за нов лидерски мандат. Това обяви Контролната комисия на партията, съобщава БНТ. Ако сте пропуснали последните събития в левицата, препоръчвам ви този анализ на Катерина Василева за това как би могла да изглежда БСП в бъдеще.

Военното разузнаване срещу ПП-ДБ

Военното разузнаване дава депутата от ПП-ДБ Стоян Михалев на прокуратурата. Повод за това е негово участие в ефира на БНТ, при което Михалев каза, че в държавата текат "вътрешни преврати и чистки на всякакви нива".

Това се случва само няколко дни, след като военното разузнаване публично атакува и Атанас Атанасов от ПП-ДБ, а в неделя той определи пред Нова телевизия тези действия на службата като "специфично активно мероприятие".

Атаки срещу кадри на ПП-ДБ има и в Столичната община, чийто кмет Васил Терзиев беше заплашен с глоби и сигнал до прокуратурата от МВР заради новите велоалеи. По този повод той каза пред бТВ, че ще плати от джоба си тези глоби, ако общината бъде осъдена. Терзиев дори прогнозира, че наесен може да има нови местни избори в София.

Камен Донев не е обидил директора на Народния театър Васил Василев, реши Софийския районен съд, цитиран от правния сайт "Лекс". Ако сте забравили как тръгна конфликтът между двамата, можете да си припомните какво се случи в този текст на Боян Тончев.

Разследването срещу Нико Тупарев

Известният продуцент Нико Тупарев съобщи, че бизнесът му е обект на атака, извършена със съдействието на прокуратурата. Той беше задържан по обвинение във финансова злоупотреба, но съдът го освободи заради липса на доказателства. Последва негово отворено писмо, в което той обвини държавата, че участва в схема за овладяване на дружествата му, пише "Клуб Z".

Наблюдаващ прокурор по делото се оказа Димитър Франтишек Петров, пише "Медиапул". Същият прокурор беше замесен в аферата "Осемте джуджета", но последствия за него нямаше. Ако сте пропуснали последното развитие по този казус, препоръчвам ви този текст.

МВР най-накрая намери данни как Евелин Банев - Брендо се е прибрал в България - с незаконен полет през 2022 г. Тук можете да прочетете повече подробности по този случай.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Реакциите за Радев и срещата на НАТО

Отказът на президента Радев да обсъжда от името на България координацията на военната помощ за Украйна на срещата на НАТО във Вашингтон предизвика доста реакции. Ако искате да се информирате за последните новини от фронта в Украйна, следете този блог. Междувременно ЕС и Киев сключиха споразумение за сигурност. Тук можете да видите какво включва то.

Кандидатите за висшите постове в ЕС вече са потвърдени от Европейския съвет и остава да бъдат гласувани в Европейския парламент. В този текст на Николай Лавчиев можете да прочетете повече за Кая Калас, номинирана за бъдещ първи дипломат на ЕС.

Джо Байдън и Доналд Тръмп проведоха първия си предизборен телевизионен дебат. Какво се случи на него, можете да видите в това видео на Боян Тончев и Симеон Миронов.

Загубата на алианса на Макрон

Крайната десница във Франция печели предсрочните парламентарни избори в страната, а алиансът на президентът Еманюел Макрон остава на трето място, предава БНР.

Избори, но президентски, се провеждат и в Иран. На първия тур най-много подкрепа събраха реформаторът Масуд Пезешкиан и твърдолинейният консерватор Саид Джалили. На 5 юли следва балотаж.

Висока степен на терористична заплаха обяви Сърбия. Това се случи, след като жандармерист беше ранен при атака срещу израелското посолство в Белград.

Осминафиналите на Евро 2024

Директните елиминации на Евро 2024 започнаха в събота. В първия осминафинал Швейцария отстрани с победа от 2:0 актуалния шампион Италия. Домакините от Германия преодоляха със същия резултат Дания.

В неделя Англия много трудно надделя с 2:1 над Словакия, след като губеше с 0:1 до края на мача и изравни в добавеното време. Още в началото на продълженията англичаните отбелязаха втори гол. Във втория осминафинал за деня Испания разгроми Грузия с 4:1.

Тук можете да намерите информация за всички оставащи срещи до края на Европейското първенство по футбол. Финалът е на 14 юли в Берлин.

Още няколко предложения

Цар Самуил управлява от 997 до 1014 г. Повече от 1000 години по-късно името му обаче предизвиква спорове. Несъгласието е между български, сръбски и македонски историци. Не пропускайте този текст на Стефан Дечев, който търси отговор на въпроса чий е цар Самуил?

Препоръчвам ви и тази галерия на Еймъс Чапъл, от която ще разберете повече за това как е създадена първата атомна централа за електрическа енергия.

Този текст на Иван Савчев пък разкрива как едно момче от Чипровци решава да прави бира по вековна немска рецепта. Не пропускайте и историята на Кейти Бейтс, която навърши 76 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG