Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нетаняху разпусна военния си кабинет. Какво следва в Израел


Бенямин Нетаняху (вляво) и Бени Ганц
Бенямин Нетаняху (вляво) и Бени Ганц

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху разпусна шестчленния си военновременен кабинет, предаде Ройтерс в понеделник, като се позова на информация от неназован израелски представител.

Това се случва седмица, след като центристки настроеният бивш генерал Бени Ганц напусна кабинета, критикувайки премиера. Вътрешнополитическите проблеми на Нетаняху идват на фона на преговорите по предложения от Израел план за примирие в Ивицата Газа, подкрепян от Запада.

Войната започна преди близо седем месеца, след като Хамас извърши безпрецедентна атака, при която бяха убити около 1200 души, а над 240 бяха отвлечени. Палестинската групировка е определяна като терористична от САЩ, ЕС, Израел и други държави.

Нетаняху е подложен на натиск да включи във военния си кабинет крайнодесните министри на финансите и националната сигурност Бецалел Смотрич и Итамар Бен-Гвир от коалиционното правителство на Израел. Именна двамата заплашиха премиера да го свалят от власт, ако сключи сделка за прекратяване на огъня преди Хамас да бъде унищожена.

Ако Смотрич и Бен-Гвир влязат във военновременния кабинет, това би повишило напрежението между Израел и западните му съюзници, включително САЩ, коментира Ройтерс.

Очаква се Нетаняху първо да проведе консултации във връзка с войната с тесен кръг министри, сред които попадат министърът на отбраната Йоав Галант и министърът по стратегическите въпроси Рон Дермер. И двамата бяха в състава на военния му кабинет.

Той беше сформиран, след като Ганц се присъедини към Нетаняху като символ на стремежа им към национално обединение след безпрецедентната атака на Хамас през октомври.

Заедно с него във военновременният кабинет влязоха още съмишленикът на Ганц Гади Айзенкот и Ариех Дери, председател на ултраортодоксалната еврейска партия "Шас". Двамата също напуснаха през миналата седмица, критикувайки Нетаняху, че е неспособен да изгради стратегия за войната в Газа.

Обяснено. Ще бъдат ли арестувани лидерите на Хамас и на Израел
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG