Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: За какво ни е хобофобията? Русия се бори с валутен и IT трус, този път е по-сериозно


Жена с флага на ЛГБТ общността. Снимката е илюстративна.
Жена с флага на ЛГБТ общността. Снимката е илюстративна.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Хомофобията
  • Руската борса
  • Еманюел Макрон

Хомофобията може да се измери в пари, показва анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ). Брутният вътрешен продукт на България може да е от 2,5% до 5% по-висок, ако няма дискриминация, а приемане на ЛГБТИ хората.

След изборите

След четири дни мълчание ГЕРБ коментира резултата от изборите в неделя. Бойко Борисов предложи преговори за „експертен кабинет“, в който премиерът да бъде на ГЕРБ, но не самият Борисов.

След също толкова дни мълчание „Продължаваме промяната“ препотвърди, че ще бъде опозиция на ГЕРБ.

Партия „Величие“, която изненадващо влезе в парламента, не е просто ТикТок партия, тя е разчитала и на друго въздействие върху избирателите. Павела Костова провери откъде е тръгнала тази формация.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Трус в Русия

Русия преживява валутен трус след новите санкции, наложени от САЩ в сряда и от Великобритания в четвъртък. Те са насочени срещу борсата в Москва, както и срещу руския Национален клирингов център, който действа като посредник във всички валутни транзакции на борсата. Това означава, че от днес на Московската борса няма търговия с долари, евро и британски лири.

В момента банките обявяват много по-висок курс на валутите, но транзакции не могат да се извършват. Хората не могат да изтеглят, нито да прехвърлят пари във валута.

Пропагандата твърди, че Русия ще замести долара с китайски юани.

Експерти твърдят, че този етап на санкциите ще доведе до по-сериозни сътресения за руската икономика. По-късното им въвеждане се обяснява с това, че решението ще въздейства негативно и на световния пазар.

IT технологиите

Други санкции срещу Русия засегнаха IT сектора. Вашингтон забрани достъпа на лица и фирми в Русия до всякакви американски разработки, поддръжка и консултации в областта на IT технологиите. На Русия не могат да се предоставят и облачни услуги.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Франция. Унгария. Армения

Френският президент Еманюел Макрон призова умерените партии да се обединят срещу крайната десница. В неделя крайната десница победи в изборите за ЕП и в отговор Макрон разпусна парламента и насрочи нови избори. В реч, определяна като предизборна, той защити позицията си – да не оставя Франция в ръцете на „екстремистката треска“.

Съдът на ЕС глоби Унгария за „изключително сериозно“ нарушение на закона за предоставяне на убежище. Глобата е 200 млн. евро и по 1 млн. евро на ден за всеки ден забавяне на плащането. По-рано бяха замразени еврофондовете за страната – заради нарушаване на върховенството на правото.

Армения планира да напусне руския алианс за сигурност (ОДКС). Съюзът обединява бивши съветски републики и е доминиран от Москва.

Войната

По времето на обсадата на Мариупол Русия е използвала глада като оръжие, насочено срещу цивилни, гласи доклад на правозащитната организация Global Rights Compliance. Докладът е изготвен в помощ на украинската прокуратура.

Страните от Г-7 ще отпуснат на Украйна 50 млрд. долара кредит от лихвите по замразени руски активи. Инак, замразените активи на Руската централна банка са около 280 млрд. долара. Те бяха блокирани заради санкциите, наложени на Москва след началото на агресията в Украйна през 2022 г.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

И една препоръка

Честит рожден ден на Крис Еванс, известен като Капитан Америка. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

XS
SM
MD
LG