Връзки за достъпност

Извънредни новини

От Владикавказ до София. Борецът Ален Хубулов, който донесе на България европейска титла


Ален Хубулов позира със златния си медал от Европейското първенство до 23 години в Баку, Азербайджан, 26 май 2024 г.
Ален Хубулов позира със златния си медал от Европейското първенство до 23 години в Баку, Азербайджан, 26 май 2024 г.

Той е роден в Русия и тръгва по стъпките на баща си, който е борец. Става шампион при юношите и влиза в националния отбор. Заради войната в Украйна руската федерация е наказана и сега той се състезава за България. Преди дни Ален Хубулов стана европейски шампион до 23 години.

Той е роден и израства във Владикавказ, столица на руската република Северна Осетия. Още като дете тръгва по стъпките на баща си, който е борец и заслужил майстор на спорта преди разпадането на СССР. Баща и син дори тренират при един и същ треньор.

В момента Ален Хубулов се състезава с националния отбор на България и в неделя стана европейски шампион до 23 години на първенството в азербайджанската столица Баку.

Той спечели златото при 125-килограмовите в свободния стил, като на финала надделя с 6:5 над грузинеца Соломон Манашвили, досегашен европейски шампион и трети в света до 23 години през 2022 г.

Титлата на Хубулов беше второ отличие за България от турнира след бронза на Радомир Стоянов при 79-килограмовите. Националният отбор се състезава под ръководството на треньорите Диан Динчев и Мариан Стойнев.

Само преди месец и половина Хубулов отново беше на тепиха в Баку - за турнира по борба за олимпийска квота за Париж 2024. Тогава той отстъпи с 0:7 на полуфинала срещу грузинеца Гиорги Мешвидашвили, който се състезава за Азербайджан.

На Олимпийските игри, които започват във френската столица на 26 юли, българската борба ще бъде представлявана от Айк Мнацаканян (77 кг) и Семьон Новиков (87) в класическия стил, от Магомед Рамазанов (86) в свободния стил, както и от Биляна Дудова (62) и Юлияна Янева (76) при жените.

Хубулов дебютира за българския национален отбор на Европейското първенство в румънската столица Букурещ през февруари тази година. Там той спечели бронзов медал. Месец по-рано той спечели място сред националите с победа над титуляра Георги Иванов във финала на държавния шампионат. Хубулов се състезава за софийския ЦСКА.

Осетинецът е шампион на Русия при юношите. За руския национален отбор има бронзови медали от европейското и световното първенства при юношите през 2018 и 2019 г. В последното си състезание като представител на Русия през 2022 г. Хубулов печели бронза в престижния турнир "Иван Яригин".

След началото на непредизвиканата агресия на Москва срещу Киев руската борба беше наказана да не участва на международни състезания, подобно на много други спортове. Това се случи в началото на март 2022 г. Сега руските атлети ще могат да участват в Олимпиадата в Париж, но под неутрален флаг.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG