Връзки за достъпност

Извънредни новини

Роберт Фицо и стрелецът. Какво стана след покушението срещу словашкия премиер


Словашкият премиер Роберт Фицо. Снимката е архивна.
Словашкият премиер Роберт Фицо. Снимката е архивна.
Арестът на Юрай Чинтула веднага след покушението срещу премиера Фицо.
Арестът на Юрай Чинтула веднага след покушението срещу премиера Фицо.

Словашкият премиер Роберт Фицо остава в "тежко, но стабилно състояние", съобщиха властите в Братислава. Той все още не може да бъде транспортиран до столична болница, а възстановяването му ще отнеме дълго време.

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Новината идва четири дни след покушението срещу Фицо в словашкия град Хандлова. По него бяха изсреляни няколко куршума, три от които попаднаха в тялото му. Фицо беше откаран до близката болница, където претърпя петчасова операция. Оттам той беше преместен в по-добре оборудвана болница в Банска Бистрица, където беше извършена втора операция.

След като часове наред беше с опасност за живота, лекарите съобщиха, че са стабилизирали състоянието му.

Прогнозите за него положителни, каза в неделя вицепремиерът и министър на отбраната Роберт Калинак, най-близкият политически съюзник на Фицо. Докато премиерът се възстанови, Словакия трябва да продължи да функционира в нормален режим, добави той пред болницата в Банска Бистрица.

Вицепремиерът Роберт Калинак пред болницата "Ф. Д. Рузвелт" в Банска Бистрица
Вицепремиерът Роберт Калинак пред болницата "Ф. Д. Рузвелт" в Банска Бистрица

Атаката срещу Фицо е първото голямо покушение срещу европейски политически лидер от повече от 20 години. То беше извършено от 71-годишния Юрай Чинтула, който беше задържан на място.

По време на покушението Чинтула се е намирал сред хората, приветстващи Фицо на открито.

В събота Чинтула се призна за виновен по обвинението в опит за убийство. Той се мотивира с това, че е бил против политиката на правителството, ръководено от Роберт Фицо. Присъдата срещу него би могла да бъде доживотна.

Чинтула беше представян по различен начин в медиите - като поет, като активист, свързан с Русия и като антируски настроен гражданин. Причината е в това, че биографията на предполагаемия стрелец е твърде разнородна и противоречива.

Засега е известно, че Чинтула е поет и член на литературен клуб. По-рано той е използвал обиди по адрес на ромското малцинство и е призовавал към създаването на паравоенни структури, които да дадат "отпор на стотиците хиляди мигранти", пише "Тайм".

Арестът на Юрай Чинтула веднага след стрелбата срещу премиера Роберт Фицо.
Арестът на Юрай Чинтула веднага след стрелбата срещу премиера Роберт Фицо.

Това, както и други негови прояви го характеризират като ултранационалист. Но той е проявявал и точно обратните схващания: създал е платформа за борба с насилието и се е обявил против Роберт Фицо. Премиерът на Словакия е известен като националист и популист, чиито позиции съвпадат с тези на Кремъл. Критиците му казват, че той ще обърне проевропейския курс на страната, която е членка на НАТО и ЕС.

По данни на словашкото вътрешно министерство Юрай Чинтула е подкрепял Украйна и е бил против решението на кабинета да не предоставя оръжие на Киев.

Журналисти откриха и точно обратните прояви по въпроса за войната в Украйна - Чинтула е бил против налагането на санкции на Русия. Словашко издание го откри сред членовете на проруска група.

Фактите, известни за Чинтула до този момент, не позволяват да се изгради негов еднозначен профил.

Независимо от различията си с Фицо политици от целия свят реагираха с гняв на новината за покушението.

Но вътре в страната далеч не става дума за единна реакция. Случаят допълнително раздели словашкото общество, което е силно поляризирано. Полицията повдигна обвинения на няколко души, които одобрително са коментирали стрелбата по премиера.

Политици, близки до Фицо, обвиниха медиите в това, че са разпалили омраза и са довели до покушението. Вицепремиерът Калинак обвини както медиите, така и опозицията.

Президентката в оставка Зузана Чапутова и нейният приемник Петер Пелегрини, който е съюзник на Фицо и поема управлението през юни, заедно призоваха партиите да спрат кампанията си за европейските избори.

Пелегрини насрочи за вторник, 21 май, среща на политическите сили, но тя вероятно няма да се състои. Избраният президент каза, че "някои политици" не са способни на "саморефлексия дори след такава огромна трагедия". Той добави, че още не е дошъл моментът, в който всички политически сили да са способни да разговарят спокойно.

Покушението срещу Фицо и по-радикалното разделение в словашкото общество идват в навечерието на европейските избори, насрочени за 9 юни. Още преди атентата се твърдеше, че в тези избори националистите и популистите ще удържат убедителна победа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG