Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Те са бъдещето". Крисчън Бейл, който създава домове за деца, лишени от родителски грижи


Крисчън Бейл на наградите "Златен глобус" през 2019 г.
Крисчън Бейл на наградите "Златен глобус" през 2019 г.

Известен е с физическите трансформации за ролите, които играе. Използва високия си социален статус, за да помага на другите. Планира да изгради малко село, в което да построи домовe за деца, лишени от родителски грижи. Той е Крисчън Бейл и е Човек на деня на Свободна Европа.

Крисчън Бейл слага начало на актьорската си кариера преди почти 40 години. Големият му пробив идва с ролите на Патрик Бейтман в психологическия трилър "Американски Психар" от 2000 г. и Батман в трилогията на Кристофър Нолан.

Славата не го променя и той не спира да се води от желанието си да помага на другите. Сега Бейл планира да изгради малко село, в което да настани деца, лишени от родителски грижи. Целта му е да не бъдат разделяни братята и сестрите, които стават част от системата за приемна грижа.

"В нашия окръг има много повече деца в приемна грижа в сравнение с всички останали части на Америка", казват Крисчън и съпругата му Сиби, която също е част от благотворителната инициатива.

Крисчън и Сиби Бейл преди първите копки за селото, което ще приюти деца, лишени от родителски грижи
Крисчън и Сиби Бейл преди първите копки за селото, което ще приюти деца, лишени от родителски грижи

Работата по проекта тече с пълна сила. Стойността му се равнява на 22 милиона щатски долара. Очаква се да бъде завършен през 2025 г. Местоположението му е в близост до парк в Палмдейл, който е на по-малко от 100 километра от Лос Анджелис.

Бейл казва, че болката, през която преминават децата, лишени от родителски грижи, е неописуема. Трудно му е да си представи, че на някои от тях им се налага да се разделят със своите братя или сестри. Надява се, че приемното село ще бъде първото от много подобни.

"Надявам се, че ще успеем да отворим очите на хората, за да видят какво се случва с тези деца. Ние трябва да им помогнем", казва той.

Интересът на Бейл към филантропията се заражда благодарение на семейството, в което израства. Майка му Джени работи като цирков артист, а баща му Дейвид се занимава с предприемачество и активизъм. Като дете Бейл не успява да разбере какво точно прави баща му, но това не му пречи да му се възхищава.

Актьорът казва, че баща му дава всичко от себе си, за да помага на хората в нужда. В дома им неведнъж са живели хора, лишени от покрив над главите си.

"Израснах с баща, който беше доста активна и алтруистична личност. Идваше му отвътре и аз му се възхищавах", казва той.

Желанието на Бейл да помага на деца в нужда идва след раждането на дъщеря му Емелин през 2005 г. Представя си какво би се случило с нея, ако загуби родителите си. Това го подтиква да разбере къде и как може да помогне и започва да следи какво се случва със системата за приемна грижа в Лос Анджелис.

Казва, че се ядосва, когато научава, че в приемната система на Лос Анджелис има повече деца, отколкото където и да е другаде в страната. "Изнервих се на себе си, че научавам това толкова късно. С жена ми решихме, че ще направим всичко по силите си, за да го променим", допълва Бейл.

Български хора в Африка. Когато благотворителност не е лоша дума
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Крисчън Бейл е роден на 30 януари 1974 г. в Хавърфордуест, Уейлс. В хода на своята кариера подкрепя и други благотворителни инициативи и организации. Част от тях са Грийнпийс, Световният фонд за природата и Сий Шепърд.

Селото за деца, лишени от родителски грижи, е част от организацията "Together California". Бейл я създава заедно с бившия изпълнителен директор на "Детски селища" в САЩ Тим Маккормик и професора по медицина в Калифорнийския университет Ерик Есраилян.

"Идеята се зароди преди 16 години. Не предполагах, че ще отнеме толкова време. Тези деца трябва да израснат в грижовна среда. Радвам се, че най-сетне предприехме първите стъпки. Надявам се повече хора да станат част от тази инициатива", казва Бейл в интервю за Асошиейтед Прес.

  • 16x9 Image

    Иван Савчев

    Иван Савчев е стажант в Свободна Европа. В момента е четвърти курс на специалност "Журналистика" в Новия български университет.

Форум

XS
SM
MD
LG