Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Силно отслабено лидерство". Какво следва за ДПС с Пеевски и Чакъров начело


Делян Пеевски (вляво) и Джевдет Чакъров на фона на снимка на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Колаж.
Делян Пеевски (вляво) и Джевдет Чакъров на фона на снимка на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Колаж.

Налагат му санкции за корупция, а той оглавява либерална партия. И партията е съгласна. Ето това става в ДПС, където новото лидерство е поделено между санкционирания Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. Как ще се отрази това на ролята на партията вътре и извън страната?

Миналата събота се случи една очаквана от всички изненада. Делян Пеевски, който е санкциониран от САЩ и Великобритания за корупция, зае поста на председател на Движението за права и свободи (ДПС). Той ще бъде начело на партията в тандем с дългогодишния депутат и бивш екоминистър Джевдет Чакъров. Решението беше взето на 11-ата национална конференция на ДПС.

За това, че партията ще си сменя лидера, се знаеше още от ноември 2023 г., когато предишният председател Мустафа Карадайъ неочаквано подаде оставка.

По същото време Пеевски, който доскоро стоеше в сянка с влошена репутация, положи видими усилия да си припише ключова роля - не само в рамките на ДПС, но и в управлението на държавата.

В резултат през последните месеци се появи парадокс. Човек, чието име се свързва с корупция и злоупотреби, преживя партиен възход, и това не попречи на останалите формации да нормализират сътрудничеството си с ДПС - партия, която през последните 10 години беше избягвана от силите в официалната власт.

Така Пеевски доби образ на политик с повишено влияние, но все пак не успя да стане едноличен лидер на ДПС. Въпреки това формалният му избор за един от двама председатели повдига въпроса какво ще последва за:

  • ролята на ДПС в управлението на страната;
  • електоралната подкрепа;
  • международния облик на партията.

„В момента имаме едно силно отслабено лидерство в лицето на Чакъров и Пеевски“, казва за Свободна Европа ръководителят на катедра „Политология“ в Софийския университет проф. Светослав Малинов.

„Избирането на Пеевски за съпредседател сериозно намалява възможностите на ДПС да участва в управлението“, добавя той.

Според Диана Ефтимова от Института за развитие на публичната среда (ИРПС) този избор е „логично продължение на развитието на партията“, която се стреми да обхване нови групи избиратели.

Дори да не може да се говори за подсилване на влиянието на ДПС във властта, ролята на Пеевски ще е в разширяване на подкрепата за движението на национално ниво.

Как ДПС стигна до съпредседателство

От създаването си през 1990 г. ДПС е част от политическия живот на страната и от няколко коалиционни правителства. За партията гласуват предимно български турци и мюсюлмани, тъй като основаването ѝ се смята за реакция на т.нар. „възродителен процес“ - принудителното преименуване и прогонване на стотици хиляди етнически турци от България между 1984 и 1989 г. по време на комунистическия режим.

Основател и пръв лидер на ДПС е Ахмед Доган. През 80-те години той е арестуван заради съпротивата си срещу „възродителния процес“, но по-късно се разбира, че е бил агент на репресивната структура на комунистическия режим Държавна сигурност.

От 2013 г. Доган е пожизнен почетен председател на ДПС. На формалния председатески пост го наследява Лютви Местан, а след него - Мустафа Карадайъ. Последният оглавяваше движението до втория тур на местните избори миналата година, когато подаде оставка.

Пеевски е феномен в българската политика
Ахмед Доган

До провеждането на националната конференция на ДПС миналата събота начело на партията временно пак беше Доган. След оставката на Карадайъ имаше индикации, че председателският пост е запазен за Пеевски. Самият той изяви желание за това, а Доган го нарече „феномен в българската политика“.

В началото на 2024 г. обаче почетният лидер понижи този „феномен“ и предложи нова формула - избор на двама председатели - Пеевски и Джевдет Чакъров. Появи се идеята двамата лидери да имат и различни задачи - Чакъров да отговаря за традиционните райони на партията, отношенията с Турция и международните връзки, а Пеевски - за разширяване на електоралното присъствие и работата в парламента.

Пеевски е в политиката още от 2001 г. Около него има редица съмнения за злоупотреби, но властите в България до момента не са откривали нищо нередно. През 2013 г. беше избран за шеф на Държавната агенция „Национална сигурност“, а това доведе до масови протести срещу правителството на ДПС и БСП с премиер Пламен Орешарски.

През 2021 г. Пеевски влезе в санкционния списък на САЩ за корупция по закона „Магнитски“, а по-късно беше санкциониран и от Великобритания.

Тези събития обаче не пречат на активността му. От ноември 2023 г. е начело на парламентарната група на ДПС. От събота Пеевски и Чакъров са двамата председатели на партията, каквато беше заръката на Доган.

„Пеевски поема тази позиция със силно намалени възможности, защото беше понижен от [възможен] председател в съпредседател“, казва Светослав Малинов и добавя, че двамата нови лидери са силно обезценени.

ДПС и управлението

Малко вероятно е ДПС да стане по-привлекателен партньор за управляващите "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ след избора на Пеевски и Чакъров за лидери.

ДПС, макар да подкрепя настоящото управление, не присъства в предложения от ПП-ДБ на ГЕРБ договор за общи приоритети и назначения в регулаторните органи, нито в заявките, които ГЕРБ направи в отговор за разпределение на министри в правителството.

Острата реторика на Пеевски спрямо останалите партии още повече усложнява възможностите за разговор. Миналата седмица Пеевски обвини ПП-ДБ, че искат да си „делкат властта“. Реакцията му беше тълкувана като раздразнение, че ДПС няма да получи „пай“ от управлението и шанс да наложи свои кадри в регулаторите.

За да наблегне на значението на ДПС, Пеевски каза, че без него в парламента няма мнозинство.

Това не е вярно. ГЕРБ и ПП-ДБ имат обикновено мнозинство от над 121 гласа, каквото им трябва за повечето решения и за поддържането на доверието в правителството.

ДПС започна да подкрепя управляващите най-вече около промените в Конституцията през втората половина на 2023 г. Депутатите на движението бяха необходими за мнозинството от 2/3, без каквото нямаше да могат да бъдат приети промените в основния закон.

„След това по инерция Пеевски наистина продължи да бъде активен, но в свой ущърб“, казва Малинов и добавя, че именно активността го е довела до „публично понижаване“, тъй като е показал поведение, което не се е харесало на Доган или на партията като цяло.

„Активността му не може да замести реалното влияние“, което едва ли ще се повиши след избора му.

„Въпросът е какво следва от тази активност. Има ли нови законодателни инициативи, или той просто се присъединява към отдавна заявени приоритети и застава пръв пред камерите“, казва още Малинов.

Пеевски може да бъде още по-активен, но ще изглежда по-слаб и изнервен.
Светослав Малинов

ПП-ДБ и ГЕРБ често внасят законопроекти заедно с ДПС и гласуват еднакво. Малинов обаче вижда ясна позиция от страна на ПП-ДБ и ГЕРБ, че те няма да допуснат ДПС във формалното управление.

„Формулата, по която ще се управлява държавата, изключва ДПС“, казва Малинов. „На фона на това Пеевски може да бъде още по-активен, но ще изглежда по-слаб и изнервен.“

Мнозинството на ПП-ДБ и ГЕРБ освен това значи, че ДПС не може само да предизвика нови предсрочни избори.

Дори когато е нужно мнозинство от 2/3, не е сигурно, че ДПС ще реши да гласува против ПП-ДБ и ГЕРБ.

Напрежение ще има покрай назначенията в регулаторите, защото за някои от тях ще трябва такава подкрепа.

Но ако става дума за сериозни законопроекти, които отговарят на опитите на ДПС да се представи като либерална партия с евроатлантическа ориентация, няма логика то да заеме страната на опозицията.

ДПС и изборите

Новото лидерство на ДПС вероятно ще се отрази и на представянето на партията на избори:

  • Чакъров ще отговаря за стабилизирането в традиционните райони - т.е. в тези с население от български турци и мюсюлмани;
  • Пеевски ще разширява подкрепата в нетрадиционните райони. През януари наблюдатели отбелязаха, че тази формулировка на практика означава купуване на гласове.

Първият тест на новото лидерство откъм електорална подкрепа ще бъдат европейските избори през юни. На тях не може да се гласува извън ЕС - т.е. няма ги гласовете от Турция.

От години ДПС работи за промяна на своята електорална карта
Диана Ефтимова

„На евроизборите гласува предимно твърдият ни електорат. Вашата задача е да разширите периферията“, пише Доган в своето обръщение на националната конференция.

Това на практика е послание директно към Пеевски.

„От години ДПС работи за промяна на своята електорална карта. Тя е свързана с насочване към нови избирателни райони“, казва Диана Ефтимова от ИРПС. Организацията е направила анализ на подкрепата на ДПС на избори между 2013 и 2023 г.

Тази графика на ИРПС показва динамиката в гласовете за ДПС.
Тази графика на ИРПС показва динамиката в гласовете за ДПС.

Той проследява как гласовете за движението спадат в традиционни райони, но растат на места, където няма „твърд електорат“ - като Перник, Кюстендил или София-област. Според Ефтимова тенденцията ще продължи.

Наблюдатели на ДПС казват, че Доган иска поне 400 хиляди гласа в подкрепа на партията. Това е близо до нейния най-голям връх от 487 хил. гласа през 2014 г. На последите 5 парламентарни вота от 2021 г. насам обаче ДПС получава средно по около 332 хил. гласа заедно с вота зад граница.

ДПС и външният свят

Една от основните причини Доган да не посочи Пеевски за едноличен лидер на ДПС бяха опасенията как това ще се отрази на международния облик на движението. По-конкретно - на отношенията с Турция и на връзките със западните партньори и международните структури, в които ДПС участва.

В Турция името на Пеевски в годините назад се свързва с информации за контрабанда на цигари, а на Запад той е непопулярен заради санкциите за корупция.

Европейски политици, които приветстваха националната конференция на ДПС, поздравиха Доган, Карадайъ и Чакъров, но не споменаха Пеевски.

Въпреки това не се очаква неговото участие в лидерството на ДПС да засегне международната репутация на движението, тъй като Чакъров ще отговаря за нея.

„Чуждите партьнори може и въобще да не влязат в досег с Пеевски“, казва Малинов.

„Новата позиция на Делян Пеевски не би трябвало да е водеща и за избирателите на ДПС извън страната“, добавя Ефтимова.

Може ролята на Пеевски да не стане по-голяма в контекста на сегашното управление или пък извън България. Със сигурност обаче той ще трябва да разшири подкрепата на движението на национално ниво, за да покаже, че е заслужил партийния си пост. А по-голяма подкрепа означава по-голям шанс за участие във властта в един следващ момент.

  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

Форум

XS
SM
MD
LG