Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Сякаш съм в Саудитска Арабия". Защо България отказва закрила на саудитски дисидент


Абд ал-Рахман ал-Халиди
Абд ал-Рахман ал-Халиди

Той е избягал от Саудитска Арабия в България, за да бъде свободен. Вярва, че в родината му го очаква екзекуция. Държавата обаче иска да го експулсира, а правозащитници опитват да му помогнат да остане в страната. И на свобода.

30-годишен дисидент от Саудитска Арабия, който от 2021 г. е в центъра за чужденци в Бусманци край София и му се отказва закрила, е получил заповед за експулсиране. Това каза Абд ал-Рахман ал-Халиди пред Франс прес. Според българските власти саудитецът не е доказал, че има опасност в родината му да бъде подложен на изтезания или да бъде екзекутиран. Той обаче казва, че очаква най-лошото в Саудитска Арабия.

Правозащитната организация Български хелзинкски комитет (БХК) написа отворено писмо до вътрешния министър и председателя на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Агенцията има становище, според което той не застрашава националната сигурност.

В своята позиция БХК призовава да не бъде допускано връщането на Абд ал-Рахман ал-Халиди в Саудитска Арабия. От организацията отбелязват, че това "би било грубо нарушение на ангажиментите на България по международното право по правата на човека".

Новината идва, след като неотдавна иранец, заплашван от екзекуция заради участието си в протести, беше задържан в центъра за бежанци в столичния кв. "Бусманци", въпреки че от 13 години живее в България. Музикантът Стефан (Мехран) Давари, който е приел християнството, беше освободен едва след като за случая съобщиха медии и започна подписка в негова защита. Все още обаче държавата не му предоставя официален бежански или хуманитарен статут.

Миналата седмица Мери Лолър, специалният докладчик на ООН за положението на защитниците на човешките права, написа в социалните мрежи, че "предстоящото експулсиране" на Халиди е "изключително обезпокоително", описвайки Саудитска Арабия като "опасно място".

Правозащитни групи често отправят обвинения, че при управлението на принц Мохамед бин Салман се извършват жестоки репресии срещу инакомислещите. "Амнести интернешънъл" и "Хюман райтс уоч" са съобщавали за случаи на мъчения и дори сексуален тормоз над арестувани.

Престолонаследникът Мохамед бин Салман бин Абдулазиз ал-Сауд на практика управлява страната от 2017 г., въпреки че баща му крал Салман е жив
Престолонаследникът Мохамед бин Салман бин Абдулазиз ал-Сауд на практика управлява страната от 2017 г., въпреки че баща му крал Салман е жив

През 2011 г. Ал-Халиди участва активно в редките по рода си демонстрации в източната част на Саудитска Арабия, където е съсредоточено шиитското малцинство, след въстанията от Арабската пролет в Близкия изток. През 2013 г. той бяга в Турция със семейството си - има две деца.

Прекарват там 7 години. През това време се занимава активно с журналистическа дейност в опозиция на правителството на Саудитска Арабия. Сътрудничи на кръгове, близки до журналиста Джамал Хашоги, убит през 2018 г. в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, както и на известния саудитски дисидент Омар Абдулазис, който понастоящем е бежанец в Канада, съобщава БХК.

"Г-н Ал-Халиди критикува властите в Саудитска Арабия, призовава за установяване на демокрация в тази авторитарна диктатура и за разследване на престъпленията, извършени от нейни агенти както вътре в страната, така и в чужбина", допълват от организацията, като отбелязват, че поради това той нееднократно е бил заплашван онлайн, включително със смърт.

В края на 2021 г., когато паспортът му изтича, саудитецът влиза в България, търсейки закрила в Европейския съюз. Веднага е задържан и изпратен в Специалния дом за временно настаняване на чужденци в Бусманци, където се намира и в момента. Няколко пъти му е отказвано да бъде пуснат оттам.

Според български адвокат, който е работил по случая и настоява за анонимност пред АФП, през 2022 г. българските власти заключават, че Ал-Халиди не е доказал адекватно, че ще бъде преследван в страната си. Дисидентът се опитва да обжалва това решение, когато на 7 февруари е уведомен, че има заповед да бъде депортиран, още преди да е приключило разглеждането на молбата му да получи убежище.

Пред Свободна Европа Адела Качаунова от БХК каза, че той е предоставил като доказателства негови постове в социалните мрежи, в които протестира срещу властта в родината си, данни за близки връзки със средите около Хашоги, както и информация за негови познати, които са пострадали заради подобна дейност. Освен това е разказал как неговото семейство е било подложено на тормоз, задържане и обиски.

В такива случаи, когато няма преки доказателства, че някой е пряко заплашен от изтезания и екзекуция, практиката е това да се доказва по подобни начини, включително с познаване на ситуацията в страната, обясни Качаунова.

"Сега съм в безизходица, сякаш съм в Саудитска Арабия"

"Ако бъда депортиран в Саудитска Арабия, рискувам затвор, несправедлив съдебен процес, изтезания, насилствено изчезване и дори екзекуция", казва Ал-Халиди пред АФП.

"Стигнах до ЕС, където хората имат стойност. Но сега съм в безизходица, сякаш съм в Саудитска Арабия", добавя той.

ДАНС не е отговорила на запитванията на френската медия за коментар. Практиката е агенцията да не съобщава какви са мотивите за нейните становища и с какви доказателства разполага.

В понеделник беше последният срок на адвокатите на Ал-Халиди да обжалват решението за експулсиране пред Административния съд - София град. От пресцентъра на институцията обаче казаха, че до 16,30 часа такава жалба не е постъпвала.

По неофициална информация адвокатите, които са българи, в петък са поискали голяма сума пари, надвишаваща значително нормалните хонорари, за да задействат процедурата. Тя е била платена от базирана в Швейцария правозащитна организация, която работи по случая на саудитеца. Въпреки това в понеделник те са поискали още пари и чак тогава са внесли жалбата за спиране изпълнението на заповедта за експулсиране.

Въпреки това, БХК ще отнасят случая до Европейския съд по правата на човека в Страсбург, който в такива случаи отговаря много бързо. Ако неговото становище бъде в полза на Ал-Халиди, България ще бъде задължена да се съобрази, тъй като това ще означава, че нарушава международната конвенция по правата на човека.

От БХК настояват, че неговият живот и сигурност са под сериозна заплаха и отбелязват, че "България е на път да стане за пореден път съучастник в разправата с един борец против диктаторски режим".

До момента няма реакция от МВР и ДАНС.

Форум

XS
SM
MD
LG