Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Долу ръцете от демокрацията ни". Защо Словакия е обхваната от масови протести


Масовите протести в Словакия започнаха преди седмица, а в четвъртък централният площад в Братислава отново беше пълен с демонстранти, 25 януари 2024 г.
Масовите протести в Словакия започнаха преди седмица, а в четвъртък централният площад в Братислава отново беше пълен с демонстранти, 25 януари 2024 г.

Масови антиправителствени протести в десетки градове в Словакия се проведоха в четвъртък. В страната в момента управлява коалиционното правителство премиера Роберт Фицо, което дойде на власт след изборите през септември.

Гражданското недоволство ескалира още преди седмица, след като Фицо лансира план за промени в Наказателния кодекс и закриване на Специализираната прокуратура, която досега разследваше престъпленията, свързани с корупция, организирана престъпност и екстремизъм.

Въпреки че предложенията бяха подложени на сериозни критики в Словакия и чужбина, правителството реши промените да бъдат приети по ускорена процедура в парламента. Тя не включва обществено обсъждане на законодателните предложения.

По време на първото от общо трите четения на поправката в парламента управляващото мнозинство гласува в четвъртък да ограничи дискусията, което също беше осъдено от опозицията.

Очаква се второто гласуване на измененията да се гледа в сряда, а окончателното им приемане да стане факт до края на следващата седмица, посочва АП.

Масовите протести в Словакия започнаха преди седмица.
Масовите протести в Словакия започнаха преди седмица.

"Решиха да ни накарат да замълчим в парламента, но няма да накарат всички вас да замълчите", каза Михал Симечка, лидер на най-силната опозиционна партия "Прогресивна Словакия", пред пълния с протестиращи централен площад в столицата Братислава.

"Мафия, мафия" и "Фицо - мафиот", скандираше множеството по време на протеста, а сред плакатите личаха надписи "Долу ръцете от демокрацията ни" и "Спрете Фицо".

Планът, одобрен от неговото коалиционното правителство предвижда делата, свързани с корупция, организирана престъпност и екстремизъм, да бъдат поети от регионалните прокуратури, които не са разследвали подобни случаи от 20 години.

Централният площад в Братислава вече няколко пъти беше изпълван от протестиращи.
Централният площад в Братислава вече няколко пъти беше изпълван от протестиращи.

Предлаганите от новите управляващи промени включват и намаляване на наказанията за корупция и някои други престъпления, включително въвеждане на възможността за налагане на условни присъди, както и значително съкращаване на сроковете на давност.

В четвъртък се проведоха масови антиправителствени демонстрации в десетки градове в Словакия. Подобни прояви имаше още в Прага и Бърно в Чехия, в Краков в Полша и в Париж във Франция.

Словашкият президент Зузана Чапутова заяви, че предложените промени застрашават върховенството на закона и ще причинят "непредвидими" вреди на обществото. Затова тя декларира, че е готова да атакува законовите промени пред Конституционния съд.

Демонстранти държат антиправителствени плакати по време на протеста на 18 януари 2024 г.
Демонстранти държат антиправителствени плакати по време на протеста на 18 януари 2024 г.

Последва и реакция от Европа. Европейският парламент постави под въпрос способността на Словакия да се бори с корупцията, ако промените бъдат приети. Европейската прокуратура заяви, че плановете на Словакия застрашават защитата на финансовите интереси на ЕС и неговата антикорупционна рамка.

Робърт Фицо се върна на власт за четвърти път, след като неговата белязана от скандали лява партия спечели парламентарните избори на 30 септември с проруска и антиамериканска предизборна програма. Редица хора, свързани с партията, са подсъдими по корупционни скандали, отбелязва АП.

Критиците на Фицо се опасяват, че завръщането му може да доведе до отклоняване на Словакия от прозападния ѝ курс. Той вече демонстрира близките си позиции с унгарския премиер Виктор Орбан и дори коментира, че животът в украинската столица Киев е "абсолютно нормален" и там няма война. Това провокира притеснения, че Словакия и Унгария могат да саботират европейската помощ за Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG