Връзки за достъпност

Извънредни новини

Премиерът на Словакия обеща да не блокира военната помощ на ЕС за Украйна


Денис Шмихал (вдясно) и словашкият му колега Роберт Фицо си разменят папки с подписани документи по време на срещата си в Ужгород.
Денис Шмихал (вдясно) и словашкият му колега Роберт Фицо си разменят папки с подписани документи по време на срещата си в Ужгород.

Словакия ще подкрепи предложението на Европейската комисия за създаване на украински фонд в размер на 50 млрд. евро, който да подпомага Украйна за четиригодишен период в периода 2024-2027 г. Това съобщи украинският министър-председател Денис Шмигал в Telegram след среща със словашкия министър-председател Роберт Фицо в Ужгород.

Новината идва след като само ден по-рано Роберт Фицо каза, че животът в украинската столица е "абсолютно нормален" и няма война. Той каза това, само няколко часа след руски ракетен обстрел на Киев. В понеделник Фицо каза, че отстъпването на част от украинската територия на Русия е единственият начин за прекратяване на войната. Преди седмица словашкият премиер подкрепи подкрепи унгарския премиер Виктор Орбан в блокирането на пакета от 50 милиарда евро помощ от ЕС за Украйна. Преди това Фицо обяви спиране на сериозната военна помощ на Словакия на Украйна.

Денис Шмихал заяви в X, че се е договорил с Роберт Фицо за политика на "нов прагматизъм" и е било постигнато споразумение "по редица важни въпроси". Договорено е, че Украйна ще закупува оръжия и оборудване директно от словашки компании без правителствена намеса.

След срещата си с Шмихал Фицо се опита да наложи помирителен тон, като заяви, че макар да има "някои въпроси, по които може да имаме различни мнения, това е животът".

Фицо увери Шмихал, че Украйна има "пълната подкрепа" на Словакия за осъществяване на "стремежите на страната за европейска интеграция".

През декември ЕС гласува за започване на преговори за членство с Украйна въпреки колебанията на някои членове.

Украйна разчита на бързи стъпки през първата половина на 2024 г. по отношение на започването на преговорите по кандидатурата ѝ за членство в ЕС, заяви тази седмица външният министър Дмитрий Кулеба, като същевременно призова блока да увеличи доставките на оръжие и да одобри дългосрочна програма за подкрепа на Киев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG