Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ясно послание". САЩ и Великобритания нанесоха удари по обекти на хутите в Йемен


Британският кораб HMS Diamond изстрелва ракети Sea Viper в Червено море, 10 януари 2024 г.
Британският кораб HMS Diamond изстрелва ракети Sea Viper в Червено море, 10 януари 2024 г.

САЩ и Великобритания нанесоха през нощта срещу петък удари от въздух и море по военни обекти на бунтовниците хути на територията на Йемен в отговор на техните атаки срещу кораби в Червено море.

Тази ескалация на конфликта в Близкия изток идва, след като ООН прие резолюция, призоваваща за спиране на набезите на хутите и на фона на продължаващата война между Израел и палестинската групировка Хамас в Ивицата Газа. Ударите по цели в Йемен стават факт, след като преди дни САЩ и Великобритания отблъснаха най-голямата досега атака на хутите в Червено море.

Свидетели в Йемен, цитирани от Ройтерс, потвърждават, че експлозии има в цялата страна. Междувременно американският президент Джо Байдън заяви, че няма да се поколебае да предприеме допълнителни действия, ако са необходими.

"Тези целенасочени удари са ясно послание, че САЩ и нашите партньори няма да толерират атаки срещу нашите цивилни служители или да позволяват на враждебни лица да застрашат свободата на корабоплаване", каза Байдън.

Според изявление на британското Министерство на отбраната пък "първите индикации са, че способността на хутите да заплашват търговското корабоплаване е понесла удар".

Американският военен министър, който е в болница заради заболяване от рак, също излезе с официална позиция. В нея се казва, че основна цел на ударите е да ограничат възможностите на йеменските бунтовници да използват дронове, балистични и крилати ракети, радари и наблюдение от въздуха.

Ройтерс първа цитира представител на хутите, който съобщава за поражения в най-голямото пристанище в Червено море и йеменска столица Сана, както и в градовете Ходейда, Дамар и Саада.

Британският премиер Риши Сунак (вляво) и президентът на САЩ Джо Байдън говорят по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, 11 юли 2023 г.
Британският премиер Риши Сунак (вляво) и президентът на САЩ Джо Байдън говорят по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, 11 юли 2023 г.

"Бруталната агресия срещу нашата страна, за която нападателите ще платят абсолютно и без съмнение и ние няма да отстъпим от нашата позиция в подкрепа на палестинския народ, каквато и да е цената", каза вицепрезидентът на медийния орган на хутите в Сана Насър Алдийн Амер.

По информация на Ен Би Си Нюз британците и американците са изстреляли крилати ракети "Томахоук". Асошиейтед прес уточни, че те са изстреляни от кораби в Червено море и пуснати от бойни самолети. Според Ройтерс в атаката участват и подводници.

Йеменските бунтовници хути контролират по-голямата част от Йемен. Те твърдят, че ще продължат да атакуват кораби в Червено море, докато Израел не преустанови офанзивата си в Ивицата Газа. Тел Авив обяви война на Хамас през октомври в отговор на масираната атака на членове на групировката срещу Израел при която бяха убити 1200 души, а други 240 бяха отвлечени.

Военният конфликт в Близкия изток постепенно обхвана Ливан и Сирия, където израелската армия нанася удари срещу ливанската групировка Хизбула, която също се активизира в подкрепа на Хамас. Двете групировки са подкрепяни от Иран, а САЩ, ЕС, Израел и други страни ги определят като терористични организации.

Преди ден в Международния съд на ООН започна дело по обвинения в извършван геноцид, отправени от Република Южна Африка срещу Израел. Тел Авив отрича обвиненията и твърди, че действа в Газа при самозащита.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG