Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ и Великобритания отблъснаха най-голямата досега атака на хутите в Червено море


Корабите на Британския кралски флот RFA Cardigan Bay, USS Sentry, HMS Diamond и USS Devastator в Червено море. Снимката е архивна.
Корабите на Британския кралски флот RFA Cardigan Bay, USS Sentry, HMS Diamond и USS Devastator в Червено море. Снимката е архивна.

Военноморските сили на САЩ и Великобритания са отблъснали най-голямата до момента атака на йеменските бунтовници хути срещу кораби в Червено море. Това съобщи британският министър на отбраната Грант Шапс в сряда, цитиран от Би Би Си.

Хутите са подкрепяна от Иран групировка, която е активна в Йемен и Червено море. От октомври насам те извършиха редица атаки срещу кораби, които според тях са свързани с Израел. Според изявленията групировката действа в отговор на израелската военна офанзива в Ивицата Газа.

В три от случаите на борда на отвлечените от хутите кораби имаше българи.

Сега американската армия съобщи, че хутите са изстреляли 18 дрона и три ракети във вторник вечерта. Те са били свалени от самолети и четири военни кораба. Няма данни за пострадали или щети.

Засега хутите не са коментирали атаката.

По-рано САЩ, Обединеното кралство и 10 други страни, сред които Германия, Италия, Австралия и Япония, предупредиха хутите незабавно да прекратят атаките, които според тях са незаконни и представляват "пряка заплаха за свободата на корабоплаването" в критичния воден път. В тази част на Червено море преминава почти 15% от световната търговия, отбелязва Би Би Си.

Съюзниците до момента се противопоставят на нанасянето на удари по цели в контролирания от бунтовниците северозападен Йемен в отговор на атаките на хутите. Министърът на отбраната на Великобритания Грант Шапс предупреди обаче в сряда, че ако атаките продължат, "хутите ще понесат своите последствия".

През ноември те превзеха товарния кораб „Галакси лийдър“ и танкера „Сентрал парк“. И в двата случая на борда на плавателните средства имаше българи. В началото на декември беше превзет и български кораб, плаващ под малтийски флаг.

Атаките в региона доведоха до повишаване на напрежението и скок на цените на петрола на световните пазари.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG