Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна обвини Русия във военно престъпление заради "умишлени убийства" на военнопленници


Войници от украинските десантно-щурмови войски вървят през траншея в Донецка област (илюстративна снимка).
Войници от украинските десантно-щурмови войски вървят през траншея в Донецка област (илюстративна снимка).

Командването на украинските десантно-щурмови войски обвини руските сили в извършването на военно престъпление. Става въпрос за убийства на трима украински войници от 82-ра отделна десантно-щурмова бригада по-рано през декември.

Тези разкрития идват по-малко от месец, след като Киев обвини Москва за друг разстрел на украински военнопленници.

Новият случая се разследва от Генералната прокуратура, според която тримата военнослужещи са били пленени в района на Запорожка област и по-късно са "умишлено убити" от неидентифицирани членове на руските сили "в нарушение на законите и традициите на войната".

Украинската армия съобщи, че видеоклип от разстрела на тримата войници е разпространен в социалните медии, посочвайки, че той е доказателство за извършено военно престъпление.

На въпросните кадри се вижда как трима невъоръжени мъже падат, след като по тях е открит огън. Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди достоверността на видеоклипа от независими източници.

На 3 декември Украйна обвини Русия в извършването на военно престъпление след като в социалните медии беше споделено друго видео. На него се виждаше как няколко войници застрелват двама предаващи се военнослужещи които излизат от укритието си под дулата на оръжията им, припомня Ройтерс.

По-рано през декември Радио Свободна Европа получи видео, заснето с украински дрон, което показва как руски войници водят пленени украински военни с оръжие към украинските позиции, прикривайки се зад тях.

Юристи коментираха, че това е поредно доказателство за извършено военно престъпление от руски военни.

Русия е широко обвинявана в извършване на военни престъпления и нарушения на правата на човека в Украйна, включително стрелба към цивилни и гражданска инфраструктура, използване на касетъчни боеприпаси и изтезания на украински военнопленници.

Москва отрича руските сили в Украйна да са извършвали военни престъпления.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG