Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нахално и възмутително". Руски съд отказа да пусне журналиста Еван Гершкович под гаранция


Еван Гершакович е задържан вече осем месеца
Еван Гершакович е задържан вече осем месеца

Досъдебното задържане на американския журналист Еван Гершкович от "Уолстрийт джърнъл" е удължено с два месеца до 30 януари, съобщиха от пресслужбата на Лефортовския съд в Москва във вторник.

Новината идва, след като в края на август задържането му беше удължено за първи път с три месеца до 30 ноември. На 10 октомври съдът отхвърля жалбата му срещу удължаването.

Гершкович беше арестуван на 29 март в уралския град Екатерининбург от Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ). По обвиненията в шпионаж, пред които е изправен, той може да получи присъда до 20 години затвор.

От ФСБ казаха, че срещу журналиста е започнало дело за шпионаж заради "събиране на държавни тайни за военнопромишления комплекс". Той отрича обвиненията. Белият дом и "Уолстрийт джърнъл" настояха, че Гершкович е изпълнявал служебните си задължения и е официално акредитиран журналист в Русия.

31-годишният Гершкович, американски гражданин, базиран в Москва, е бил в Екатеринбург, където е правил репортажи за отношението на руснаците към войната на Кремъл срещу Украйна и за наемническата групировка "Вагнер".

Адвокат Мария Корчагина каза пред журналисти, че защитата е поискала от съда да промени мярката за задържане на Гершкович от лишаване от свобода на домашен арест, забрана за извършване на определени действия или гаранция от 50 млн. рубли (561 000 долара). Гаранцията трябваше да бъде осигурена от Dow Jones&Co, собственик на "Уолстрийт джърнъл".

Държавният департамент на САЩ обяви Гершкович за "неправомерно задържан", което дава основание да действа в негов интерес.

След ареста Гершкович е държан в московския затвор Лефортово - печално известен още от царските времена. Смятан и за символ на съветските репресии, Лефортово е мястото, където Русия държи повечето заподозрени по дела за шпионаж.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" излезе с позиция след новото удължаване на ареста му, в която определи решението като "нахално и възмутително" посегателство срещу свободния печат, предаде Ройтерс. "Еван е несправедливо държан в затвора вече близо 250 дни и всеки нов ден е прекалено много. Продължаваме да подкрепяме Еван и призоваваме незабавно да бъде освободен", се казва още в изявлението.

Русия е обвинявана, че задържа американци, за да ги използва като разменна монета в замяна на руснаци, затворени в САЩ.

Журналистката от RFE/RL Алсу Курмашева, която има двойно гражданство - американско и руско, също е задържана от миналия месец и е обвинена, че не се е регистрирала като "чуждестранен агент" - престъпление, за което се предвижда максимална присъда от пет години затвор.

Курмашева, която през май е пътувала до Русия по спешни семейни причини, е била временно задържана, докато е чакала обратния си полет на 2 юни на летището в Казан, Татарстан, където и двата ѝ паспорта са били конфискувани. Докато чакала да ѝ бъдат върнати документите за пътуване, тя била задържана отново и обвинена на 18 октомври.

Повече от 30 журналисти на RFE/RL са били включени в списъка на "чуждестранните агенти" на руското Министерство на правосъдието в лично качество. Според RFE/RL законът за "чуждестранните агенти" представлява политическа цензура, целяща да попречи на журналистите да изпълняват професионалните си задължения. Медията оспорва действията на властите в руски съдилища и в Европейския съд.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG