Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ние сме шампиони!". Най-добрият отбор в историята на българския шахмат при жените


Българският отбор по шахмат при жените с купата от Европейското първенство, 20 ноември. Отляво надясно: Белослава Кръстева, Виктория Радева, Антоанета Стефанова (капитан), Нургюл Салимова, Гергана Пейчева и треньорът Петър Арнаудов.
Българският отбор по шахмат при жените с купата от Европейското първенство, 20 ноември. Отляво надясно: Белослава Кръстева, Виктория Радева, Антоанета Стефанова (капитан), Нургюл Салимова, Гергана Пейчева и треньорът Петър Арнаудов.

Пет жени спечелиха историческо първо злато за България на Европейското първенство по шахмат през 2023 г. Това са Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева. Те са днешните герои в рубриката Човек на деня на Свободна Европа.

Българският национален отбор за жени по шахмат стана първи на Европейското първенство за пръв път в историята. Това се случи в понеделник, като състезанието се проведе в Будва, Черна гора.

Отборът включва капитанката Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева.

"Не мога да повярвам, ние сме шампиони!", каза Стефанова на пресконференция след края на първенството. "Мисля, че това е първият път от 20 години насам, в който шахът е толкова популярен в България. Много съм щастлива, че отзвукът в медиите е толкова положителен".

Последната партия, от която зависеше и първото място, беше спечелена от Гергана Пейчева на трета дъска, като успехът ѝ дойде от позиция, в която Пейчева беше много близо до загуба.

"Още не мога да осъзная какво се случи, но съм изключително щастлива. Такъв успех постигнахме, който вероятно до момента не се е случвало", каза Пейчева пред bTV след победата.

Отборът отбеляза седем победи, две равенства и нито една загуба и изпревари с една точка вицешампиона Азербайджан. В последния кръг българският отбор победи този на Грузия, който беше поставен под номер едно и по-рано взе сребро на Шахматната олимпиада.

Освен отборния успех Нургюл Салимова беше отличена и с индивидуален златен медал за най-добра втора дъска, след като не допусна нито една загуба на състезанието.

По-рано през годината 20-годишната шахматистка стана вицешампионка на Световното първенство за жени и това я превърна в едно от най-разпознаваемите имена в българския спорт. През октомври съотборничката ѝ Белослава Кръстева отбеляза нов голям успех за българския шахмат, като стана трета на Световното за младежи и девойки.

Капитанката на отбора Антоанета Стефанова е бивша световна и европейска шампионка при жените. Участвала е в 13 шахматни олимпиади. Днес е член на треньорската комисия на Световната шахматна федерация ФИДЕ.

20-годишната Гергана Пейчева и е носителка на титлите ФИДЕ Мастър и на Международен мастър за жени и двукратна шампионка на българския шампионат по ускорен шахмат.

Виктория Радева, 22 г., е печелила националния шампионат по шахмат за жени през 2018, 2019 и 2023 г.

БТА пише, че участието на българския отбор на Европейско първенство е първото от 10 години насам. Преди това най-големите отборни успехи в женския шах са от 70-те и 80-те години. През 1984 г. на Шахматната олимпиада, най-престижният форум в този спорт, България печели второ място. Десет години по-рано, на Олимпиадата в Колумбия, българският отбор става трети.

"Сияйна роза". Как Нургюл Салимова стигна до върховете на световния шахмат
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Форум

XS
SM
MD
LG