Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин помилва организатора на убийството на журналистката Анна Политковская


Мъж полага цветя до снимката на убитата журналистка Анна Политковская по време на митинг в Москва, 07 октомври 2009 г.
Мъж полага цветя до снимката на убитата журналистка Анна Политковская по време на митинг в Москва, 07 октомври 2009 г.

Президентът на Русия Владимир Путин е помилвал бившия полицай Сергей Хаджикурбанов, осъден на 20 години затвор за организиране на убийството на журналистката Анна Политковская. Това е станало, след като Хаджикурбанов се е бил на фронта в Украйна. Това съобщи адвокат Алексей Михалчик пред изданието РБК във вторник.

Анна Политковская беше убита на 7 октомври 2006 г., на рождения ден на Путин. Тя е критик на руския президент, а разследванията ѝ разкриват корупция на най-високо ниво в Русия и нарушения на правата в Северен Кавказ в Чечения.

Сега Телеграм каналът Baza и изданието РБК съобщиха, че бившият детектив от отдела за борба с организираната престъпност на Русия Сергей Хаджикурбанов, който беше беше признат за посредник в убийството, участва във военните действия на Русия в Украйна.

Той се е бил в продължение на 6 месеца - периодът, нужен на осъдени затворници за помилване. След това е получил амнистия, но е останал на фронта.

Сергей Хаджикурбанов чака началото на заседанието на съда в Москва на 7 август 2009 г. по делото за убийството на Анна Политковская.
Сергей Хаджикурбанов чака началото на заседанието на съда в Москва на 7 август 2009 г. по делото за убийството на Анна Политковская.

Разследващата журналистка на "Нова газета" Анна Политковская беше убита през 2006 г. в асансьора на блока си в Москва. В деня на смъртта си тя щеше да представи материал за изтезанията, практикувани от чеченските власти.

През 2014 г. петима мъже бяха осъдени за участие в нейното убийство. През октомври 2021 г. изтече давността по делото за престъплението, но поръчителят му така и не беше открит.

Според близки и колеги на Политковская руските власти никога няма да разкрият поръчителите, защото задълбоченото разследване би свързало убийството ѝ с правителството на Путин.

Анна Политковская или как се заглушава журналист
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG