Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пешеходна зона вместо паркинг, спешен ремонт и среща с Денков. Какво направи Терзиев в първите си два дни


Васил Терзиев
Васил Терзиев

Създаване на пешеходна зона, почистване на драсканици и свастики, контрол по ремонт на "Ларгото", среща с премиера.

Това накратко бяха първите действия, които Васил Терзиев предприе или заяви като намерение в първите си два дни като кмет на София. В понеделник той официално пое поста, след като положи клетва. Засега обаче градската управа не може да изпълнява изцяло функциите си, тъй като Столичният общински съвет (СОС) остана без председател и не може да започне работа.

Срещата с Денков

Първата среща на Терзиев като градоначалник беше с премиера Николай Денков. На нея той каза, че ще проведе разговори с всички партии в СОС в опит да намери съгласие за излъчването на председател на структурата.

Новият кмет предупреди, че ако до три месеца такъв не бъде избран и съответно СОС не заработи, ще се наложат нови избори за общински съветници.

"Силно се надявам това да не случи, защото това означава пълен блокаж на работата на Столична община", каза той. Новият кмет каза още, че към момента не предвижда увеличаването на местните данъци, а "по-добро управление на наличния ресурс".

Пешеходна зона около храм "Александър Невски" и без паркинг на "Св. Неделя"

Първото реално действие на Терзиев като кмет е обособяването на зоната около храм-паметника "Александър Невски" в пешеходна. До момента през пространството преминават автомобили и то се използва като платен паркинг и служебен паркинг на общината и Народното събрание.

Сега с новите промени автомобилите няма да имат право да влизат в зоната между ул. „Оборище“ от ул. „Г. С. Раковски“ до площад "Св. Александър Невски" пред паметника на Незнайния войн и храма "Св. София".

Въвежда се и нова организация на движението в пространството, заключено между бул. „Цар Освободител“, бул. „Васил Левски“, ул. „Московска“ и ул. „Г. С. Раковски“. Подробности за промените, които ще бъдат постоянни, могат да се видят на сайта на общината, откъдето публикуваха снимка и схема на мястото.

Друго пространство, което ще бъде освободено от автомобили, е паркингът пред църквата "Света Неделя".

Ремонт на Ларгото

Друга основна задача, с която Теризев съобщи, че ще се заеме, е свързана с ремонт "в бърз порядък" на античния комплекс "Сердика" в центъра, известен като Ларгото.

За него Терзиев каза, че има проблем с ремонтните работи, а Министерството на културата, което е отговорник по гаранцията на проекта, не е предвижило нещата.

Проектът за реконструкция на Ларгото струваше 12 млн. лв. и беше завършен през 2016 г. по време на управлението на ГЕРБ с министър на културата Вежди Рашидов.

Впоследствие историята около некачественото изпълнение и последвалите ремонти на ремонта бяха белязани от серия противоречия. Случаят придоби голяма популярност заради записи, на които се твърди, че се чува бившият министър на културата от ГЕРБ Боил Банов, публикувани от тогавашният народен представител от БСП и настоящ евродепутат Елена Йончева.

Според нейните разкрития през 2016 г. Боил Банов, тогава в ролята си на заместник на Рашидов, чрез поредица от ходове е направил възможно „опрощаването“ на 750 хил. лева неустойка на фирмите, реновирали Ларгото.

Битка с вандализма и графитите

Последното нещо, което Терзиев обяви за свой приоритет в първите си дни на управление, е "начало на битката с вандализма, с графитите, за да може нашият град да бъде доста по-чист, приветлив".

Той повтори това намерение няколко пъти, след като беше избран за кмет, макар че това отсъстваше в целите му преди изборите.

Засега за това няма ясен план как, нито кога ще се случи. Столичната община от години е абдикирала от опитите да изчисти градската среда от драсканици, а дори и чистенето на свастики се случва рядко и в единични случаи.

Васил Терзиев беше кандидатът на обединението между "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и "Спаси София" на изборите за кмет на столицата. Той победи на балотажа срещу Ваня Григорова, издигната от широка проруска коалиция с малка преднина от 4786 гласа.

Коалицията му обаче няма мнозинство в Столичния общински съвет, въпреки че има най-много съветници там. Затова за потенциалното избиране на председател на съвета, издигнат от ПП-ДБ и "Спаси София", ще е нужна подкрепата на представители и на други формации.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG