Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ и ДПС поставиха условия за Бюджет 2024. БСП, "Възраждане" и ИТН няма да го подкрепят


Финансовият министър Асен Василев
Финансовият министър Асен Василев

БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" (ИТН) няма да подкрепят проектобюджета, представен в петък от финансовия министър Асен Василев. ГЕРБ и ДПС поискаха да бъдат вписани исканията на общините..

Проектобюджетът за 2024 г. предвижда минимална заплата от 933 лв., увеличение на пенсиите с 11% и инвестиции от над 12 млрд. лв. за капиталови разходи.

В бюджета са заложени приходи от 77,6 млрд. лв., разходи - 83,8 млрд. лв. (37,7% от БВП), Брутен вътрешен продукт (БВП) - 205,8 млрд. лв., ръст на БВП - 3,2%, средногодишна инфлация - 4,8%, която в края на 2024 г. би следвало да падне до 3% и дефицит от 3%.

В събота, ден след като Василев представи бюджета, ГЕРБ и ДПС поискаха в бюджета да бъдат вписани най-важните и неотложни проекти за общините.

„В бюджета трябва да има всичко, което кметовете са казали“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. ГЕРБ ще изискват в бюджета да има разписани и гарантирани техните политики. „Няма ли написано, няма ли го гарантирано, няма да се поддадем повече“, добави той.

ГЕРБ получи най-много гласове и има най-голям брой общински съветници и кметове в голяма част от областните градове след местните избори тази есен.

„Най-правилното е бюджетът да се преработи на истинските приходи, които се очакват“, заяви лидерът на ГЕРБ. „Защо да е 1 млрд. за общините не мога да разбера при 200 млрд. брутен вътрешен продукт. Не виждам логика в това“.

От ДПС също казаха, че ще подкрепят бюджета, единствено ако в него бъдат вписани изрично приоритетните проекти на всяка една община, така че да се повиши чувствително стандартът на живот на хората в населените места. Председателят ПГ на ДПС Делян Пеевски каза в Благоевградско, че това, което искат от изпълнителната власт, са ясни правила и гаранции, че всички общини ще имат равен достъп до ресурс, за да постигнат европейски стандарти.

В неделя премиерът Николай Денков каза пред БНР, че е "убеден, че бюджетът в края на краищата ще бъде приет и ще бъде реалистичен". По отношение на исканията за общините той каза, че има предвиден фонд от 1 млрд. лв, какъвто не е имало досега. "Твърденията, че няма средства за общините, също са неверни. Тези средства трябва да се приемат от общините, когато има конкретни проекти", допълни Денков.

Заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров каза пред Нова телевизия, че партията няма да подкрепи бюджета. По негови думи БСП има "много принципна позиция" по отношение на бюджета и ще защити своите предложения, но няма да подкрепи "безпринципно вдигане на данъци и липсата на всякакви мерки по отношение на демографска криза".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза във Велико Търново, цитиран от БНР, че партията му няма да подкрепи проектобюджета. Според него не са ясни източниците на приходи, за да бъде обезпечена разходната част, а държавата е тласната към дългова спирала. От "Има такъв народ" казаха, че няма да подкрепят "бюджета на Асен Василев", тъй като според тях приходната част няма да бъде изпълнена.

Предстои прокетобюджетът да бъде обсъден с отделните министерства и политическите партии. След това той ще бъде внесен в Народното събрание.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG