Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Най-много учим от провалите". Юлиан Костов, който ще играе в екранизацията на Call of Duty


Юлиан Костов в ролята на най-популярния злодей в гейминг индустрията
Юлиан Костов в ролята на най-популярния злодей в гейминг индустрията

Той е един от най-успешните български актьори зад граница. Помага на други да пробият в световния шоубизнес. А сега влиза в ролята на най-популярния злодей в гейминг индустрията, като част от любимата на няколко поколения игра Call of Duty. Той е Юлиан Костов и е Човек на деня на Свободна Европа.

Юлиан Костов е добре познат на българската публика като много успешен мениджър на млади таланти в чужбина, но е известен и като много успешен актьор.

Той е човекът, който представя актрисата Мария Бакалова в Обединеното кралство, а по-късно Бакалова печели и вниманието на Холивуд. Неговите лични успехи в киното обаче стават все повече и по-значими.

Костов е роден във Варна на 25 август 1989 г. Баща му е бизнесмен, а майка му е съдия. Първите успехи на Юлиан всъщност са в спорта и по-конкретно в плуването. Той има повече от 60 медала като плувец.

Костов учи в IV езикова гимназия "Фредерик Жолио-Кюри" във Варна, а след това заминава за Нидерландия, за да учи международен бизнес в Тилбургския университет. След две години решава да се премести във Великобритания и да се занимава с актьорско майсторство.

Казва, че причината за това е изпълнението на Хийт Леджър в "Черният рицар". Костов се прехвърля в University of Wales Institute Cardiff (сега Cardiff Metropolitan University), за да завърши обучението си с бакалавърска степен по бизнес през 2011 г. През същата година е приет в Националния младежки театър на Великобритания.

Юлиан Костов
Юлиан Костов

В интервю през 2022 г. Костов казва, че много добре си спомня 20-те си години в Лондон. Те изглеждат като една непрекъсната "борба с вятърни мелници". Затова и решава да помага на други актьори.

"Няма значение дали ще помогнеш на един човек, или на 100. Крайната цел е да допринеса с нещо за живота на хората", казва Юлиан.

Няма значение дали ще помогнеш на един човек, или на 100.

Успехът никога не идва сам

Докато актьорът често е оприличаван на младия Робърт де Ниро или на Колин Фарел, всъщност той искал да прилича или поне да пее като Джон Бон Джоуви или Роби Уилямс. Затова преди няколко години се пробва и в пеенето.


През 2014 г. Костов основава в България компанията Jupiter Lights Productions, която се занимава с продуцентство и управление на таланти. Компанията прави работилници по актьорско майсторство, а дебютният ѝ пълнометражен филм "The Dare" излиза през 2019 г. Jupiter Lights представлява българската актриса Мария Бакалова в Обединеното кралство. Костов и Бакалова по-късно основават продуцентската компания Five Oceans.

Заедно с Мария Бакалова участват във филма "Триумф". През 2023 г. е премиерата на филма "Последният фронт" с участието на Юлиан Костов, в който той си партнира с шотландския актьор Иън Глен (добре познат на публиката като сър Джора от "Игра на тронове").

Юлиан Костов участва в повече от 40 чуждестранни продукции. Един от най-популярните му образи е този в хитовия сериал на Netflix – "Сянка и кост", който бе осмият най-гледан сериал през 2021 година.

Съвсем скоро от екипа на Юлиан Костов обявиха, че той е влязъл в ролята на най-популярния злодей в гейминг индустрията, като част от любимата на няколко поколения игра Call of Duty.

Юлиан Костов в ролята на най-популярния злодей в Call of Duty
Юлиан Костов в ролята на най-популярния злодей в Call of Duty

"На кастинг с няколко хиляди актьора от цял свят, българинът беше избран за ролята на лидера на руските ултранационалисти Владимир Макаров, който след дълго отсъствие се завръща в най-новата част от поредицата – Call of Duty: Modern Warfare III", пишат от ПР екипа на актьора.

Един от емблематичните злодеи в гейминга – Макаров, е познат герой от първата трилогия, от периода 2007-2011 г. Поредицата екшън игри е в Рекордите на Гинес за най-много продажби в жанра си и е един от най-успешните гейминг франчайзи.

Тъй като завръщането на Макаров съвпада с 20-ата годишнината на играта, Юлиан Костов е поканен да участва и в юбилейния трейлър, където работи с едни от най-известните рапъри и спортисти в света – 21 Савидж, Сентър Си, NBA звездата Девин Букър, режисиран от Дейвид Лийч. Джейсън Стейтъм, Гари Олдман, Майкъл Кийтън, Рей Лиота, Айс Кюб, Кевин Спейси, Джон Малкович и други холивудски звезди са имали роли в едноименната игра.

Като персонажа си Макаров Юлиан Костов участва и в музикален клип на южноамериканския рапър Песо Плума, чийто последен хит има над 400 милиона гледания в YouTube. Плума наскоро бе обявен за персона нон грата от един от мексиканските наркокартели, явно засегнати от текстовете му.

Световната премиера на Call of Duty: Modern Warfare III е на 10 ноември.

Успехът на Юлиан Костов не се дължи само на образованието или на предоставените му шансове.

"Най-много учим от провалите, а не толкова от успехите", казва Костов в интервю за бТВ през февруари 2023 г.

Той е на мнение, че дипломата от университета не те прави актьор, спортист, журналист. Тайната е в това, че "винаги трябва да си в крачка с времето".

  • 16x9 Image

    Ваня Савкова

    Ваня Савкова е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2022 година. Завършила е "Връзки с обществеността" и магистратура "Социални изследвания на пола" в СУ "Св. Климент Охридски". Повече от 10 години работи в онлайн медии.

Форум

XS
SM
MD
LG