Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пеевски защити "евроатлантическото правителство". ДПС няма да участва в изпълнителната власт


Делян Пеевски
Делян Пеевски

Това атлантическо правителство трябва да го има, ще бъде абсолютно вредно за държавата и хората да го няма, ако влезем отново в цикъл на служебни правителства – това е погром за държавата. Това каза в кулоарите на парламента новият председател на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

В сряда депутатите от ГЕРБ се събраха на среща, след която лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска редовни срещи между министри и депутати и предоговаряне на управляващата коалиция, ако тя не изпълнява управленската програма. В неделя, след местните избори, Борисов дори допусна, че е възможно ГЕРБ да оттегли подкрепата си към правителството и обвини ПП-ДБ в договорки с "Възраждане" и БСП.

Пеевски каза в четвъртък сутринта, че е съгласен с идеята на Борисов министрите да идват всяка седмица, за да се отчитат пред комисиите, да се взимат общи решения по ресори. "Абсолютно сме съгласни, смятаме председателите на комисии и лидерите на парламентарни групи да викаме министрите по всички теми, защото виждаме, че има забавяне на програмите, за да видим с какво ние можем да им помогнем и какво те трябва да направят, за да може държавата да върви напред за хората", каза той.

Пеевски каза още, че от ДПС не искат министри, нито заместник-министри, нито сега, нито след ротацията. "За да сме много ясни – няма да участваме в изпълнителната власт на тази сглобка", добави той.

Според Пеевски сглобката е стабилна. "Не виждаме проблеми, ако министрите започнат да си изпълняват всички неща по програмата, които сме подкрепили – няма да има никакви проблеми", добави той.

На въпрос дали досегашният председател на ДПС Мустафа Карадайъ ще остане народен представител, Пеевски каза, че това е негово решение.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски стана едноличен председател на парламентарната група на партията в началото на тази седмица, след като във вторник се разбра, че Карадайъ е подал оставка като лидер на движението. Временно неговата функция ще се изпълнява от почетния председател Ахмед Доган.

Само преди месец Пеевски стана съпредседател на парламентарната група заедно с Мустафа Карадайъ, който сега дори не е в списъка със зам.-председателите на партията.

Това е поредната стъпка в промяната на публичното поведение на Пеевски. До скоро той рядко присъстваше на заседания в парламента и не отговаря ше на журналистически въпроси.

През 2021 г. американското финансово министерство постави Пеевски в списъка си със санкционирани лица по глобалния закон "Магнитски" заради данни за корупция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG