Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Живи сме". Първите български граждани от Газа пристигнаха в София


Аля Ел Шарафи прегръща майка си Сийка Ел Шарафи на летището в София при пристигането си от Газа
Аля Ел Шарафи прегръща майка си Сийка Ел Шарафи на летището в София при пристигането си от Газа

Първите български граждани от Газа пристигнаха в петък вечерта в София. Те бяха посрещнати на летището от близки и роднини.

Завръщането им стана възможно, след като управляващата Ивицата Газа ислямистка палестинска групировка Хамас отвори границата си с Египет за чуждестранните граждани в анклава. Сред тях имаше и много българи. В четвъртък сутринта те пристигнаха в Кайро, откъдето трябваше да поемат към България.

Ивицата Газа е под пълна военна блокада, откакто Израел обяви война на Хамас. Причината беше извършеното на 7 октомври от членове на групировката масирано нападение срещу цивилни израелци. При атаката бяха убити 1400 души и отвлечени над 200 заложници.

Израелската армия извършва въздушни удари и сухопътни операции в Ивицата Газа, като според местните власти жертвите вече надхвърлят 8000 души. Преди седмица ООН призова за хуманитарно примирие в своя резолюция.

В петък вечер на летището в София пристигнаха Аля Ел Шарафи, Сали Ел Шарафи и 4-годишната им дъщеря Сийка Ел Шарафи. Майката на Аля - Сийка Ел Шарафи, каза, че те са се опитвали да напуснат Газа от началото на войната между Израел и Хамас, но досега това е било невъзможно.

"Не винаги имах връзка с тях, редовно спираха тока и интернета. Братът на Аля успяваше по някакъв начин да се свърже с него и той ми пращаше съобщения, че е добре, че нощта е минала добре", каза тя.

Аля и Сали Ел Шарафи след пристигането си на летището в София
Аля и Сали Ел Шарафи след пристигането си на летището в София

Веднага след пристигането си Аля Ел Шарафи и съпругата му Сали заявиха, че са щастливи, че са в безопасна и мирна страна.

"Както виждате, живи сме, след всичко това не можехме да си представим, че можем да си тръгнем живи", каза Сали Ел Шарафи.

Тя е бременна и сподели, че най-големият ѝ кошмар е бил да роди в Газа без медицинска помощ.

Семейството пристигна в Египет на 1 ноември, след като на някои цивилни граждани беше разрешено да напуснат ивицата Газа за първи път от началото на войната там. Това стана възможно през граничния пункт Рафах, който е единственият изход от Газа и води към Египет.

По-рано същия ден Хамас публикува списък на хората, които могат да напуснат Ивицата Газа, в който имаше 37 българи. Българското външно министерство съобщи, че в сряда 36 от тях са преминали успешно границата с Египет. Последният българин, който е лекар, е поискал да остане в Газа, за да помага на хората в нужда.

Всички останали български граждани все още се намират в Кайро. Очакваше се, че по-голямата част от тях ще пристигнат със свързващ полет през Рим в петък следобед. По думи на роднините им това не се е случило заради проблем с документите.

Израелци и палестинци. Кратка история на един дълъг конфликт
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG