Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всичко се прави на един дъх". Силвия Рашкова и любовта ѝ към подводния свят


Силвия Рашкова
Силвия Рашкова

Тя наследява страстта си към гмуркането от своя баща. На 24 години започва да се занимава с това професионално в единственото училище по свободно гмуркане в България. Наскоро подобри четири национални рекорда на състезание в Кипър. Тя е Силвия Рашкова и е Човек на деня на Свободна Европа.

В средата на октомври в разстояние на четири дни тя подобри общо четири национални рекорда по гмуркане. Това се случи на международното състезание Freedom Depth Competition AIDA 2023 в Ларнака, Кипър, в което участваха 30 гмуркачи от цял свят. Тя е инструкторката по свободно гмуркане Силвия Рашкова.

Тя е родена и израснала в Бургас. За страстта си към този спорт казва, че датира откакто се помни. Причината е, че баща ѝ редовно се гмурка, за да лови риба с харпун, и предава на дъщеря си любовта и уважението си към водата още, когато тя е дете.

Когато е на 24 години, Рашкова решава да започне да се занимава професионално с гмуркане. Тя става инструктор в единственото училище в този спорт в България - Seanomad Freediving School.

„Гмуркането (извън спортния му вариант) е нещо много естествено – първата ни среда е водната – всички изкарваме 9 месеца в коремите на майките си – а самото гмуркане е старо колкото цялото човечество. Хората винаги са използвали морето за прехрана“, казва Силвия в интервю за онлайн изданието за екстремни спортове „360°“.

На състезанието в Кипър тя постави национални рекорди в три дисциплини – постоянен баласт с два плавника, постоянен баласт и свободно потапяна. В първия ден достигна 42 метра дълбочина, на един дъх, с два плавника. Във втория ден записа постижение от 45 метра, на един дъх, с плавници. В третия достигна 49 метра дълбочина, отново на един дъх, но чрез издърпване с ръце по въже. А в четвъртия ден подобри рекорда си от първия ден – 50 метра, на един дъх, с два плавника.

Гмуркането основно се дели на два типа – свободно и водолазно. При първия се използва само въздухът в дробовете, а при другия – въздух от бутилки. Затова Рашкова казва, че „за свободното гмуркане е важно да се знае, че всичко се прави на един дъх“. И се шегува, че от толкова време, прекарано под водата, скоро очаква да ѝ поникнат хриле.

„Независимо дали практикуваме гмуркането като спорт или за удоволствие, най-трудното винаги е да преборим себе си, да намерим нашия център на спокойствие, да преодолеем вътрешната съпротива. Когато се гмуркаме, най-важното е менталната релаксация и концентрация. Ако сме стресирани, можем да направим грешки“, добавя тя пред „360°“.

Пред радио „Фокус“ Рашкова споделя, че макар основното ѝ занимание в момента да е работата като инструктор по свободно гмуркане, тя се занимава и с пирография.

„Работата с природни материали винаги е доста благодатна, за да можем да се отърсим от ежедневието си. А пирографията е изкуството на горене върху дърво. Винаги търся красота и хармония и вярвам, че това се получава когато се занимаваме с нещата, които обичаме.“

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

XS
SM
MD
LG