Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Можете да разчитате на помощта на САЩ". Американската посланичка в НАТО Джулиан Смит пред Свободна Европа


Джулиан Смит
Джулиан Смит

САЩ имат капацитета да подкрепят военно Украйна и Израел едновременно и заедно със съюзниците си полагат все повече усилия за укрепването на източния фланг на НАТО.

Това каза в петък пред Свободна Европа посланичката на САЩ в НАТО Джулиан Смит.

Разговорът с нея се проведе на фона на непредизвиканата руска инвазия в Украйна, както и войната в Израел, която започна в началото на месеца.

По време на визитата си в четвъртък и петък тя се е срещнала с премиера Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел, президента Румен Радев, министъра на отбраната Тодор Тагарев. В петък тя присъства и на на форум в София, посветен на перспективите за мир в Украйна и стратегиите за сигурност в Черно море.

Смит повтори думите на американския президент Джо Байдън, че САЩ имат достатъчно капацитет да помогнат едновременно на Украйна срещу руската агресия и на съюзниците си в Израел да се справят с терористичната заплаха от Хамас.

"Знам, че можете да разчитате на помощта на САЩ и за двете страни и лидерската роля на САЩ ще си остане", казва Смит.

Хамас е паравоенна ислямистка групировка, обявена за терористична организация от САЩ, Европейския съюз и Израел. На 7 октомври тя реализира най-мащабната си атака срещу Израел до момента. Тел Авив отвърна с обявяване на война. Хиляди хора и от двете страни са загубили живота си до момента.

На въпрос какви стъпки може да предприеме НАТО във връзка със съобщенията за руски ракети и останки от дронове, паднали на територии на членки на НАТО след началото на войната в Украйна, Смит каза, че Алиансът се опитва да разбере дали това са умишлени действия, или инциденти.

"Наистина изглежда, че много от тези инциденти са свързани с руските безразборни актове на агресия", каза тя. По думите ѝ САЩ приемат заплахата сериозно и работят със съюзниците от НАТО за укрепване на източния фланг, "за да се подготвим за всяка непредвидена ситуация".

"Но когато президентът Байдън казва, че сме отдадени на това да защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО,
той наистина го мисли", добавя тя.

През септември беше съобщено за дрон, който се е детонирал на румънска територия. Министърът на отбраната на Румъния Ангел Тилвар допусна, че намерените останки може да са части от руски дрон. Останки от дрон бяха намерени по-рано и край българското Черноморие.

В края на 2022 г. Полша съобщи, че руски ракети са паднали на нейна територия, като според местни медии двама души са загинали вследствие на това.

Смит благодари от името на НАТО за помощта на България за износа на украинско зърно, като добави, че алиансът увеличава наблюдението си в региона, за да разбере каква е заплахата и да предотврати раняването на граждани на страни от НАТО по източния фланг.

След като Русия се изтегли от зърнената сделка с Украйна, която позволяваше безопасен износ на украинско зърно през Черно море, беше създаден нов коридор през териториалните води на България и Румъния. Изтеглянето на Русия съвпадна с началото на руски военни учения в българската изключителна икономическа зона в Черно море.

"Това е регион, който получава все повече внимание от НАТО", казва още Смит.

Във връзка с руската дезинформация и хибридните атаки посланичката казва, че САЩ все по-активно използва разузнаването си, за да предскаже действията на Русия и да споделят тази информация със съюзниците си, които да могат да предотвратят част от руските операции.

Джулиан Смит е постоянна посланичка на САЩ в НАТО в администрацията на президента Байдън. Тя е също така съветничка по външната политика и е била заместник-съветничка по националната сигурност на Байдън по времето, когато той е вицепрезидент на Барак Обама.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG