Връзки за достъпност

Извънредни новини

С цел "възпиране". САЩ изпращат втори самолетоносач и военни кораби близо до Израел



Американски военнослужещи край изтребител F/A-18E Super Hornet на борда на самолетоносача "Дуайт Айзенхауер" в Средиземно море през 2016 г.
Американски военнослужещи край изтребител F/A-18E Super Hornet на борда на самолетоносача "Дуайт Айзенхауер" в Средиземно море през 2016 г.

САЩ изпращат самолетоносача "Дуайт Айзенхауер" и неговата група от военни кораби в източната част на Средиземно море с цел да "възпират враждебни действия срещу Израел или всякакви усилия за разширяване на войната след атаката на Хамас". Това каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин в събота.

Новината идва дни след като американското правителство съобщи, че изпраща друг самолетоносач - "Джералд Форд", в региона.

Това се случи, след като палестинската паравоенна групировка Хамас, която е обявена за терористична от САЩ, ЕС и редица страни, нанесе ракетни удари срещу Израел и уби над 1300 души. При израелските ответни удари в Ивицата Газа загинаха над 2200 души. Израел се готви да започне и наземна офанзива.

Сега САЩ съобщиха, че самолетоносачът "Дуайт Айзенхауер" ще се присъедини към останалите американски военни кораби в източната част на Средиземно море.

Разполагането е сигнал за "железния ангажимент на Вашингтон към сигурността на Израел и нашата решимост да възпираме всеки държавен или недържавен участник, който иска да ескалира тази война", каза Лойд Остин в изявление.

Самолетоносачът "Дуайт Айзенхауър"
Самолетоносачът "Дуайт Айзенхауър"

От администрацията на президента Джо Байдън посочиха още, че самолетоносачът и придружаващите го сили няма да участват в бойни действия от името на Израел.

Освен "Айзенхауер", който е флагманът на ударната група на американските самолетоносачи, САЩ ще изпратят и ракетен крайцер и два разрушителя с управляеми ракети, се казва в изявлението на Остин.

"Айзенхауер" може да носи повече от 60 самолета, включително изтребители F/A-18, отбелязва Си Ен Ен. Другият изпратен самолетоносач - "Джералд Форд" може да разположи повече от 75 самолета.

До решението на САЩ да разположат самолетоносачи и бойни кораби в близост до Израел се стигна, след като на 7 октомври Хамас атакува Израел с хиляди ракети, а нейни членове преминаха границата с Ивицата Газа и нападнаха десетки израелски цивилни.

Впоследствие Израел обяви състояние на война, мобилизира 300 000 резервисти и отвърна с въздушни удари по Газа. Преди ден израелската армия извърши и първи сухопътни операции в Ивицата Газа.

Израелци и палестинци. Кратка история на един дълъг конфликт
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG