Връзки за достъпност

Извънредни новини

Клаудия Голдин спечели Нобела за икономика заради изследване на жените на пазара на труда


Клаудия Голдин
Клаудия Голдин

Американката Клаудия Голдин от университета в Харвард получава тазгодишната Награда за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел. Отличието е известно и като Нобелова награда за икономика.

Голдин е наградена заради изследванията си, посветени на участието на жените на пазара на труда. Паричното отличие, което тя получава, е на стойност близо 1 млн. щатски долара, съобщава Ройтерс.

„Тазгодишната лауреатка в областта на икономическите науки Клаудия Голдин представи първия изчерпателен доклад за доходите и участието на жените на пазара на труда през вековете“, пише в изявление на Шведската банка, която присъжда наградата.

„Нейното изследване разкрива причините за промените, както и основните източници на полово неравенство“, казва се още за приноса на Голдин.

През 2022 г. наградата за икономика си поделиха Бен Бернанке, Дъглас Даймънд и Филип Дибвиг за изследвания на банките и финансовите кризи.

През годините носители на отличието са били влиятелни икономисти като Фридрих фон Хайек и Милтън Фридман.

Нобеловата седмица започна миналия понеделник, когато беше връчена Нобеловата награда за физиология или медицина. Получиха я Каталин Карико от Унгария и Дрю Уайсман заради откритията им, позволили разработването на иРНК ваксини срещу коронавирус.

С Нобел за физика бяха отличени трима учени за работата си върху движението на електроните в атомите и молекулите за кратка част от секундата. Нобеловата награда за химия пък беше присъдена на откривателите на „квантовите точки“.

Норвежецът Юн Фосе спечели Нобела за литература заради своите „новаторски пиеси и проза, които дават глас на неизразимото“. А в петък Нобеловата награда за мир отиде при защитничката на правата на жените в Иран Наргес Мохамади.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG